View: 4029|Reply: 12
|
Buat Sendiri Tepung 'Gluten Free'. Lepas Ni Boleh Makan Kek Tanpa Rasa Bersalah!
[Copy link]
|
|
'Gluten free chocolate fig cake' yang selamat dimakan oleh individu alah tepung gandum
Untunglah siapa yang boleh menikmati kek dan segala manisan tanpa had atau alahan.
Namun berlainan dengan individu yang ada masalah ekzema atau alergik dengan tepung gandum. Usahkan merasa kek, silap-silap terbau pun boleh naik ruam-ruam satu badan.
Jadi, apa alternatifnya?
Perlulah mencari resipi yang ‘gluten free’ atau bahasa mudahnya tidak menggunakan langsung tepung gandum sebaliknya gantikan dengan tepung beras perang.
Namun, masalah lebih besar ialah susahnya mencari tepung beras perang. Jika ada pun, harganya terlalu mahal!
Jadi, seorang netizen telah berkongsi percubaannya membuat tepung beras perang demi memenuhi impiannya membuat kek yang ‘gluten free’. Selain menjadi tepung kek, resipi ini juga sangat elok untuk pesakit ekzema, individu Autism, bubur bayi dan warga emas yang sakit kronik kerana ia lebih senang hadam.
Beras perang
Bahan-bahan
- Beras perang
- Daun pandan
- Bekas kedap udara
Cara membuatnya
1) Keluarkan beras perang dalam jumlah yang anda kehendaki.
2) Rendam selama 6 jam.
3) Keringkan di bawah pancaran matahari.
4) Kemudian sangai tanpa minyak.
(Daun pandan sebagai indikator untuk orang yang pertama kali membuatnya bahawa jika ia bertukar kepada warna perang, maknanya boleh ke langkah seterusnya).
5) Kisar sampai halus.
6) Simpan di dalam bekas kedap udara. Ia boleh tahan berbulan-bulan.
Mungkin agak sukar pada permulaannya, tetapi jika ia mampu membantu pihak-pihak tertentu seperti yang disebutkan sebelum ini, jadi ia pastinya sangat berbaloi.
Lagi pula resipi 'gluten free' ini kononnya boleh membuatkan anda kurus dalam masa sama menikmati kek atau manisan lain. - CARI
Kredit : FB Fahmie Abu Bakar
|
|
|
|
|
|
|
|
Susahnya. Beli je tepung gluten free kat section organik tu |
|
|
|
|
|
|
|
mak pun gluten sensitif ke nyah? takut celiac je...makan roti gardenia kalau begitu sahaja tak ada effect sangat..tapi kalau dah bakar roti tu...mula berat sendi...pizza...ayam kfc pun macam tu...even cekodok ikan bilis pun effect sama...even minum kuah sup pun effect sama.....tak apa la..mak jadi melayu terus la tak makan tepung gandum..ok nyah? |
|
|
|
|
|
|
|
BookerT replied at 14-3-2018 04:07 PM
mak pun gluten sensitif ke nyah? takut celiac je...makan roti gardenia kalau begitu sahaja tak ada e ...
Xyah makan nyah semua.tu
Ko makan.nasik.aje
|
|
|
|
|
|
|
|
BookerT replied at 14-3-2018 04:46 PM
kau ingat mak ni haiwan karnivor ke nyah tak reti nak makan benda lain yang sesedap...nanti kau ma ...
Karnivor makn daging je nyah
Ko tu omnivor
Semua ko sebat
Hahahahaa |
|
|
|
|
|
|
|
Guna blender dia xhalus mcm tepung kan?
I ingat dulu kecik2 mak gi kedai india nk giling kacang hijau atau beras nk buat tepung |
|
|
|
|
|
|
|
Buat ms ni sy beli je. Klu da blk zmn batu nnt bole la praktis mcm ni. |
|
|
|
|
|
|
|
nak halus jadi tepung kene tumbuk la nyah...ada ke mesin menepung nyah? mak tak aware pulak nyah...
|
|
|
|
|
|
|
|
BookerT replied at 14-3-2018 05:19 PM
nak halus jadi tepung kene tumbuk la nyah...ada ke mesin menepung nyah? mak tak aware pulak nyah.. ...
Ada sis..
Cuba tengok kedai india yg jual rempah2 tu.. |
|
|
|
|
|
|
|
Ok boleh Cuba ... murah Lg mcmni dr beli yg telinga gluten free tu |
|
|
|
|
|
|
|
Ni mcm Cara aku bt bubur utk Ank aku ,, tapi idok la aku rajin Nk jemur ,, aku sangai ja sampai kering ,, lps tu blander halus,, Nk masak bubur ambik 1 sudu jr nnti Dia kembang jdi banyak ,, masa memasak pun sekjap je Beras tu cpt kambang ,, |
|
|
|
|
|
|
| |
|