CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 4029|Reply: 12

Buat Sendiri Tepung 'Gluten Free'. Lepas Ni Boleh Makan Kek Tanpa Rasa Bersalah!

[Copy link]
Post time 14-3-2018 03:24 PM | Show all posts |Read mode
'Gluten free chocolate fig cake' yang selamat dimakan oleh individu alah tepung gandum


Untunglah siapa yang boleh menikmati kek dan segala manisan tanpa had atau alahan.

Namun berlainan dengan individu yang ada masalah ekzema atau alergik dengan tepung gandum. Usahkan merasa kek, silap-silap terbau pun boleh naik ruam-ruam satu badan.

Jadi, apa alternatifnya?
Perlulah mencari resipi yang ‘gluten free’ atau bahasa mudahnya tidak menggunakan langsung tepung gandum sebaliknya gantikan dengan tepung beras perang.
Namun, masalah lebih besar ialah susahnya mencari tepung beras perang. Jika ada pun, harganya terlalu mahal!

Jadi, seorang netizen telah berkongsi percubaannya membuat tepung beras perang demi memenuhi impiannya membuat kek yang ‘gluten free’. Selain menjadi tepung kek, resipi ini juga sangat elok untuk pesakit ekzema, individu Autism, bubur bayi dan warga emas yang sakit kronik kerana ia lebih senang hadam.

Beras perang


Bahan-bahan
-    Beras perang
-    Daun pandan
-    Bekas kedap udara


Cara membuatnya
1) Keluarkan beras perang dalam jumlah yang anda kehendaki.




2) Rendam selama 6 jam.





3) Keringkan di bawah pancaran matahari.




4) Kemudian sangai tanpa minyak.
(Daun pandan sebagai indikator untuk orang yang pertama kali membuatnya bahawa jika ia bertukar kepada warna perang, maknanya boleh ke langkah seterusnya).




5) Kisar sampai halus.




6) Simpan di dalam bekas kedap udara. Ia boleh tahan berbulan-bulan.

Mungkin agak sukar pada permulaannya, tetapi jika ia mampu membantu pihak-pihak tertentu seperti yang disebutkan sebelum ini, jadi ia pastinya sangat berbaloi.

Lagi pula resipi 'gluten free' ini kononnya boleh membuatkan anda kurus dalam masa sama menikmati kek atau manisan lain. - CARI

Kredit : FB Fahmie Abu Bakar
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 14-3-2018 03:29 PM From the mobile phone | Show all posts
Susahnya. Beli je tepung gluten free kat section organik tu
Reply

Use magic Report

Post time 14-3-2018 04:07 PM | Show all posts
mak pun gluten sensitif ke nyah? takut celiac je...makan roti gardenia kalau begitu sahaja tak ada effect sangat..tapi kalau dah bakar roti tu...mula berat sendi...pizza...ayam kfc pun macam tu...even cekodok ikan bilis pun effect sama...even minum kuah sup pun effect sama.....tak apa la..mak jadi melayu terus la tak makan tepung gandum..ok nyah?
Reply

Use magic Report

Post time 14-3-2018 04:41 PM From the mobile phone | Show all posts
BookerT replied at 14-3-2018 04:07 PM
mak pun gluten sensitif ke nyah? takut celiac je...makan roti gardenia kalau begitu sahaja tak ada e ...

Xyah makan nyah semua.tu
Ko makan.nasik.aje
Reply

Use magic Report

Post time 14-3-2018 04:46 PM | Show all posts
shernazz replied at 14-3-2018 04:41 PM
Xyah makan nyah semua.tu
Ko makan.nasik.aje

kau ingat mak ni haiwan karnivor ke nyah tak reti nak makan benda lain yang sesedap...nanti kau mak makan karang..mak kalau dah benci mak jadi kanibal tau nyah..kabali kau mak buat nanti..
Reply

Use magic Report

Post time 14-3-2018 04:48 PM From the mobile phone | Show all posts
BookerT replied at 14-3-2018 04:46 PM
kau ingat mak ni haiwan karnivor ke nyah tak reti nak makan benda lain yang sesedap...nanti kau ma ...

Karnivor makn daging je nyah
Ko tu omnivor
Semua ko sebat
Hahahahaa
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 14-3-2018 04:53 PM From the mobile phone | Show all posts
Guna blender dia xhalus mcm tepung kan?
I ingat dulu kecik2 mak gi kedai india nk giling kacang hijau atau beras nk buat tepung
Reply

Use magic Report

Post time 14-3-2018 04:55 PM From the mobile phone | Show all posts
Buat ms ni sy beli je. Klu da blk zmn batu nnt bole la praktis mcm ni.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 14-3-2018 05:19 PM | Show all posts
pearl.silver replied at 14-3-2018 04:53 PM
Guna blender dia xhalus mcm tepung kan?
I ingat dulu kecik2 mak gi kedai india nk giling kacang hij ...

nak halus jadi tepung kene tumbuk la nyah...ada ke mesin menepung nyah? mak tak aware pulak nyah...
Reply

Use magic Report

Post time 14-3-2018 05:46 PM From the mobile phone | Show all posts
BookerT replied at 14-3-2018 05:19 PM
nak halus jadi tepung kene tumbuk la nyah...ada ke mesin menepung nyah? mak tak aware pulak nyah.. ...

Ada sis..
Cuba tengok kedai india yg jual rempah2 tu..
Reply

Use magic Report

Post time 14-3-2018 05:52 PM | Show all posts
Untuk dicuba
Reply

Use magic Report

Post time 14-3-2018 09:23 PM From the mobile phone | Show all posts
Ok boleh Cuba ... murah Lg mcmni dr beli yg telinga gluten free tu
Reply

Use magic Report

Post time 15-3-2018 11:08 AM From the mobile phone | Show all posts
Ni mcm Cara aku bt bubur utk Ank aku ,, tapi idok la aku rajin Nk jemur ,, aku sangai ja sampai kering ,, lps tu blander halus,, Nk masak bubur ambik 1 sudu jr nnti Dia kembang jdi banyak ,, masa memasak pun sekjap je Beras tu cpt kambang ,,
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: ExploRasa


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

10-11-2024 11:19 AM GMT+8 , Processed in 0.060033 second(s), 24 queries , Gzip On, Redis On.

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list