Minuman paling popular di kedai mamak tentu sekali teh tarik. Nak kaw, nak kurang manis atau biasa, minta sahaja pilihan masing-masing.
Pernah terfikir, kenapa teh tarik mereka tak sama dengan di kedai-kedai lain? Malah, kadangkala lebih sedap daripada yang disediakan di restoran lima bintang. Ada bahan rahsia ke tu? Kalau nak tahu, teruskan pembacaan anda!
Boleh 'sasau' kalau makan roti canai tanpa teh tarik
Foto: carnivalmunchies
1. Adunan Daun Teh
Setiap kedai mamak mempunyai adunan daun teh rahsia mereka sendiri. Hah, barangkali itulah sebabnya tiada dua kedai yang sama rasa teh tarik! Berjenis daun teh dicampur dalam nisbah tertentu. Malah ada teh yang dibawa khusus dari India dan tidak dijual di negara kita. Sebuah kedai yang popular di Gombak mencampurkan 17 jenis daun teh bagi menghasilkan teh tarik yang sempurna warnanya, wangi baunya dan memuaskan selera kebanyakan penggemar teh tarik.
Aneka teh yang menjadi ramuan teh tarik terbaik
Foto: heavenlytealeaves
2. Tempoh 'Brew'
'Brew' atau 'merendam daun teh' di dalam air mendidih amat penting untuk mengeluarkan sifat-sifat terkandung dalam teh itu sendiri. Ini adalah kerana sifat daun teh berbeza antara satu dengan yang lain. Mamak menggunakan tapisan kain halus dan campuran teh dibiar terendam di dalam air mendidih sekurang-kurangnya 15 minit.
3. Cara Penyediaan
Sesetengah mamak memasukkan daun teh ke dalam periuk berisi air mendidih lalu menutupnya. Daun teh dibiar sehingga kembang barulah ditapiskan ke dalam bekas. Kemudian, ia akan dicampurkan dengan bahan-bahan lain. Ada juga yang merebus daun teh di dalam susu lembu segar yang juga menjadi amalan sesetengah penggemar teh tarik.
Buih menggunung yang mengancam selera, weh
Foto: NexNemoris
Tengok warna dah tau sedap atau tak, kata pakar
Foto: DetikFood
4. Koleh Air Garam
Sudu bertangkai panjang yang digunakan mamak selalunya direndam di dalam sebiji koleh atau bekas. Tahu tak, air di dalam koleh itu adalah air garam! Jadi, titisan air garam yang melekat di sudu tercampur sekali dengan bancuhan teh tarik. Ini membuatkan rasa teh tarik begitu enak kerana cukup manis dan masinnya. Berlemak gitu!
5. Jenis Susu
Mereka menggunakan dua jenis susu iaitu susu pekat dan susu cair. Fungsi susu pekat memaniskan teh tarik. Manakala susu cair akan memberikan rasa lemak dan membuat buih-buih di atas teh tarik kekal lama. Mereka membuat pilihan susu cair yang memberikan rasa dan menghasilkan buih paling banyak.
Foto: iluminasi
6. Teknik Tarik
Untuk mendapatkan buih yang banyak, selain memilih bahan terbaik tentulah cara 'menarik' teh. Lagi panjang tarikan, lagi banyak buihnya. Mana kita boleh lawan kehandalan mamak yang sudah menarik teh lebih 20 tahun? Mereka terlatih dalam bidang masakan atau minuman berbeza sehingga menjadi mahir. Tariklah panjang mana pun, gerenti tak tumpah.
'Pulled Tea' yang sejak sekian lama digemari pelancong
Foto: tripsavvy
Teh tarik memang sedap, tapi jangan diminum berlebihan sebab ia tinggi kalori. Kalau perut masuk angin apabila minum teh, boleh saja tambah hirisan halia untuk melegakan kembung. Jom pekena teh tarik! - CARI
|