View: 2105|Reply: 13
|
Suka Panaskan Nasi, Boleh Sebabkan Keracunan - KKM
[Copy link]
|
|
Ramai yang tidak menyangkan memanaskan lebihan nasi boleh menyebabkan keracunan makanan.
Mungkin untuk menjimatkan masa dan juga tidak mahu membazirkan nasi yang berlebih, namun sebenarnya cara ini tidak baik untuk kesihatan sebenarnya.
Kredit foto: Twitter
“Ia bukan kerana pemanasan semula nasi itu tapi cara kita menyimpan nasi itu sebelum dipanaskan,” catat KKMPutrajaya di Twitter.
“Nasi yang ditinggalkan dalam suhu bilik lebih empat jam menyebabkan spora yang ada dalam nasi itu aktif semula. Dan ini menyebabkan pembiakan bakteria bacilus cereus sehingga menghasilkan toksin beracun.”
Oleh demikian, cara penyimpnanan makanan haruslah diambil teliti.
Bagi mengelakkan hal tidak diingini berlaku, nasi itu perlu disimpan dalam keadaan tertutup dalam petis sejuk.
Hantaran KKM itu mendapat reaksi pelbagai dari kalangan warganet.
Ini termasuklah ada yang mempertikaikan kenyataan KKM itu dan meminta bukti santifik terhadap perkara itu. - CARI |
|
|
|
|
|
|
|
Nasi goreng pun sama. lepas 4 jam ada bakteria gsjzhdhdbdhdkdbdjdjdjdjdbf . |
|
|
|
|
|
|
|
so kalau letak dlm fridge ok la? pastu panaskan... |
|
|
|
|
|
|
|
fliphair8 replied at 23-12-2019 02:35 PM
so kalau letak dlm fridge ok la? pastu panaskan...
Tapi bila letak dalam fridge...nasi jadi keras and berkerak....bila panaskan,nasi jadi tak sedap sikit.... |
|
|
|
|
|
|
|
hakak kukus dek....elok nasi gebu2 fluffy camtu...panaskan keras and dry...mak hakak ajor...
|
|
|
|
|
|
|
|
Sama juga biarkan nasi on 'warm' pagi sampai malam break down kanji jadi gula. Mudah kena diabetes. Baca somewhere |
|
|
|
|
|
|
|
Kalau keep warm ok jangan dah lama sejuk diluar dan dipanaskan semula. Sebab tu ada yang mengalami sakit perut lepas makannya atau dah dijadikan nasi goreng oleh peniaga selalunya. |
|
|
|
|
|
|
|
Ok noted!! pasni nasi lebih kena simpan dlm fridge la..
|
|
|
|
|
|
|
|
fliphair8 replied at 23-12-2019 03:35 PM
hakak kukus dek....elok nasi gebu2 fluffy camtu...panaskan keras and dry...mak hakak ajor...
Ohhhhh....kukus ke.....selalu panas dlm rice cooker tu je....tq la kak share info.... |
|
|
|
|
|
|
|
selalu saya masak nasi pagi .. tunggu sejuk betul
masuk dalam Tupperware bulat and letak dalam freezer
bila nak makan .. panaskan guna microwave guna turbo defrost
panaskan 12 minit ... atau 6 minit x2 ...
nasi tu panas betul dan boleh makan ... |
|
|
|
|
|
|
|
Gulp..
Selalu tinggalkan nasi ' warm' lama2 pun tak elok, ..
|
|
|
|
|
|
|
|
campur sikit minyak sawit masa rebus, tengok berapa lama boleh tahan |
|
|
|
|
|
|
|
timah03 replied at 23-12-2019 05:15 PM
Ohhhhh....kukus ke.....selalu panas dlm rice cooker tu je....tq la kak share info....
Kukus dlm rice cooker tu je...2 3 minit siap |
|
|
|
|
|
|
|
Selalu tengok drama korea
If mereka nak panaskan nasi dalam microwave
Mereka keluarkan nasi dr peti sejuk
Ingatkan nasi segera |
|
|
|
|
|
|
| |
|