Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
631
View
18
Reply

Tart Keju Bluberi, Resepi Wajib Cuba Untuk Raya 2020

[Copy link]

Author: CARI-HBZ    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
Post time 17-5-2020 02:05 AM | Show all posts |Read mode





Setiap kali menjelang musim perayaan, kaum wanita lah paling sibuk didapur menyiapkan biskut raya. Bermacam-macam jenis biskut akan dibuat namun selain Tart Nenas, mungkin jarang kita lihat Tart Keju Bluberi dihidang dipagi raya.
Baiklah, kali ini saya nak kongsikan dengan pembaca resepi Tart Keju Bluberi yang anda mesti cuba. Kenapa saya cakap mesti cuba? kerana cara nak buat tart ni tidaklah rumit pun dan bahan-bahannya pun senang cari. Yang paling penting, sangat sedap bagi yang suka makanan manis.
Ok, bagaimana cara nak masak Tat Keju Bluberi? Jom kita tengok resepi dibawah!
Bahan-bahan diperlukan:


  • 125 g mentega
  • 125 g marjerin
  • 100 g gula halus
  • 1 biji telur (gred B)
  • 500 g tepung gandum (diayak)
  • 250 g krim keju
  • 50 g mentega
  • 80 g gula halus
  • 250 g inti bluberi (Filling)
Cara menyediakan dan memasak:


  • Pukul mentega, marjerin, dan gula halus sehingga kembang.
  • Masukkan telur dan kacau rata.
  • Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit dan kacau rata.
  • Terapkan doh dengan acuan bulat dan masukkan ke dalam acuan tat. Tekan adunan supaya leper dan kemas di dalam acuan tat.
  • Cucukkan dengan garpu supaya doh tidak menggelembung.
  • Bakar di dalam ketuhar pada suhu 170C api atas dan bawah selama 20-25 minit ataupun sehingga masak.
  • Pukul semua bahan B sehingga gebu. Masukkan ke dalam piping bag.
  • Keluarkan tat dan masukkan filling bluberi dan krim keju.
  • Bakar semula selama 5 minit.
  • Angkat tat dan sejukkan.
Nampak tak? Senang je kan! Selamat mencuba - CARI

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Looking for Google Ads Manager expert. Freelance work from home. Profit sharing basis. Please send your resume to HR@cari.com.my
Post time 17-5-2020 06:05 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by KIM.K at 17-5-2020 09:18 AM

Fav ni..
Pernah buat versi reader digests, sos bluberi kat tepi
Lemon cheese tart with blueberry compote
Sedap sikit bunyinya
20708479_10214216850554460_6160484916152590967_n.jpg
Reply

Use magic Report

Post time 17-5-2020 06:54 AM | Show all posts
berjam2 nak membuatnya..
sekali makan 5 minit je habis..
Reply

Use magic Report

Post time 17-5-2020 02:36 PM From the mobile phone | Show all posts
Rupa pun dah cantik. Makan apatah lagi {:love
Reply

Use magic Report

Post time 17-5-2020 02:53 PM From the mobile phone | Show all posts
boleh try ni
thanks share resepi {:love
Reply

Use magic Report

Post time 17-5-2020 02:55 PM From the mobile phone | Show all posts
4days ago ai pegi pasaraya nak beli groceries..and planned to buy cream cheese sbb craving nak mkn cheesecake. Bila kt tmpt cheese ai tgk ada sorg macik ni kemain lg duk amek cream cheese,so ai tggu laa..

Bila dia dah siap,ai nak amek tgk2 habis licin..xde satu pun tggal..ai was likeeeee...dehek macik beli cream cheese byk2 smpai tak tinggal kt org lain..geram je rasa..baking ingredients mostly nak habis..xkan laa org bt panic buying utk baking ingredients?stupid betul..

Dah kurg pahala puasa aiolzs mencarut di waktu siang ini..{:yameteh
Reply

Use magic Report

Post time 17-5-2020 05:55 PM | Show all posts
salmon-suki replied at 17-5-2020 02:55 PM
4days ago ai pegi pasaraya nak beli groceries..and planned to buy cream cheese sbb craving nak mkn c ...

choc chips pon sama abis

Reply

Use magic Report

Post time 17-5-2020 08:29 PM From the mobile phone | Show all posts
4 kali i gi tesco sejak pkp, tak pernah berjaya beli cream cheese. Sold out manjang. Tp yg kali terakhir i gi bukan setakat cream cheese je, butter pun habis licin. Stress weyyy
Reply

Use magic Report

Post time 18-5-2020 05:28 AM | Show all posts
beli pun sedap je
Reply

Use magic Report

Post time 18-5-2020 09:39 AM | Show all posts
salmon-suki replied at 17-5-2020 02:55 PM
4days ago ai pegi pasaraya nak beli groceries..and planned to buy cream cheese sbb craving nak mkn c ...

i feel you sis.. tunggu punya tunggu ....sekali semua dia rembat... selalu i pi minta kat pekerja dia.. mcm kat aeon big, depa pi amek stock balik.. just kena tggu sikit ..
Reply

Use magic Report

Post time 18-5-2020 07:06 PM From the mobile phone | Show all posts
rosli_nurizzati replied at 18-5-2020 09:39 AM
i feel you sis.. tunggu punya tunggu ....sekali semua dia rembat... selalu i pi minta kat pekerja  ...

Tak terfikir plak nk mtk staf amekkan..hehe..tp mmg geram jgk laa..boleh plak dah habis kaut cream cheese tu,dia senyum kt ai....
Reply

Use magic Report

Post time 18-5-2020 08:26 PM From the mobile phone | Show all posts
salmon-suki replied at 18-5-2020 07:06 PM
Tak terfikir plak nk mtk staf amekkan..hehe..tp mmg geram jgk laa..boleh plak dah habis kaut cream ...

like she accomplish something ka apa?senyum sinis gitu.. hahahha.. kalau kat aeon big,mmg kdg2 staff pergi ambilkan.. kalau tesco, usually dia biarkan kita ja.. hehehe... kat area you ada bake with yen? i nmpk depa ligat promo cream cheese brand cottura.. harga ala2 tatura..
Reply

Use magic Report

Post time 18-5-2020 09:59 PM From the mobile phone | Show all posts
rosli_nurizzati replied at 18-5-2020 08:26 PM
like she accomplish something ka apa?senyum sinis gitu.. hahahha.. kalau kat aeon big,mmg kdg2 sta ...

Xdeeeeeeeee...kedai kek kt sini xde..sedihhhhhhh..or maybe tak jmpe..hahaha
Reply

Use magic Report

Post time 20-5-2020 09:42 AM | Show all posts
thank you share resipe
Reply

Use magic Report

Post time 21-5-2020 11:38 PM From the mobile phone | Show all posts
rosli_nurizzati replied at 18-5-2020 08:26 PM
like she accomplish something ka apa?senyum sinis gitu.. hahahha.. kalau kat aeon big,mmg kdg2 sta ...

Brand cottura best kea Sis?  Selalu guna Philidephia or Tatura jea. Kat Shah Alam ni Tesco dan Giant habis cream cheese. Kat Bagus seksyen 13 tu panjang pulak beratur nak masuk.
Reply

Use magic Report

Post time 21-5-2020 11:53 PM | Show all posts
Hannan15 replied at 21-5-2020 11:38 PM
Brand cottura best kea Sis?  Selalu guna Philidephia or Tatura jea. Kat Shah Alam ni Tesco dan Gia ...

mcm best sbb some review kata ok.. even kat bakery pun sold out sedia... boleh cuba... kat sini cream cheese smpai takdak... berebut rebut pun membeli bahan baker
Reply

Use magic Report

Post time 21-5-2020 11:58 PM From the mobile phone | Show all posts
rosli_nurizzati replied at 21-5-2020 11:53 PM
mcm best sbb some review kata ok.. even kat bakery pun sold out sedia... boleh cuba... kat sini cr ...

Tak sangka pulak time nak raya yg pkpb ni cream cheese susah nak dpt, thn2 sblm ni berlambak jea ada, supply terhad kot..
Reply

Use magic Report

Post time 22-5-2020 02:19 PM | Show all posts
Hannan15 replied at 21-5-2020 11:58 PM
Tak sangka pulak time nak raya yg pkpb ni cream cheese susah nak dpt, thn2 sblm ni berlambak jea a ...

maybe sbb susah nak transport barang and some kan import, lambat ka nak keluar dr kastam.. mmg mcm mcm takdk musim pkp ni..hehehehe
Reply

Use magic Report

Post time 22-5-2020 04:34 PM From the mobile phone | Show all posts
Terima kasih tt share resepi

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list