Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
412
View
3
Reply

8 Tips Ambil Gambar 'Awesome' Di Pantai!

[Copy link]

Author: piao       Show all posts   Read mode

Author
Post time 19-2-2021 09:30 PM | Show all posts |Read mode
8 Tips Ambil Gambar 'Awesome' Di Pantai!

Ramai yang bila bercuti ke pantai, mesti wajib ambil gambar berlatar belakangkan pemandangan indah air laut yang kebiru-biruan kan?

Tapi, peliknya kadang-kala gambar pantai kita tak nampak cantik atau meletop macam gambar pantai instafamous pun.
Nah, kami kongsikan beberapa 'trick' dan tips untuk mengambil gambar pantai yang gempak tanpa perlu banyak gunakan proses suntingan atau edit gambar!
#1. JANGAN AMBIL GAMBAR KETIKA CAHAYA BERLEBIHAN ATAU 'TOP LIGHT'


Cahaya matahari yang berlebihan atau terlalu terik akan membuatkan langit kelihatan terlampau putih dan warna air laut nampak pucat, sekaligus menghasilkan gambar yang kurang menarik.
Tempoh masa untuk mengambil gambar pantai adalah sebelum pukul 9 pagi di mana ketika itu langit betul-betul berwarna biru atau selepas pukul 4 petang di saat matahari mulai terbenam.
#2. JANGAN PAKAI BAJU BERWARNA PUTIH DI SAAT SUNRISE ATAU SUNSET


Ramai yang suka mengambil gambar di saat matahari terbit dan tenggelam, sebab kita akan mendapat hasil gambar 'siluet' yang memang cantik.

Tapi kalau nak lagi gempak, ketika mengambil gambar itu adalah dinasihatkan untuk tidak memakai baju yang berwarna putih atau cerah bagi mendapatkan gambar siluet yang sempurna!
#3. GUNAKAN TEKNIK FOTO LOW SPEED


Pernah tengok gambar air yang kelihatan seakan embun dan tampak sangat lembut?
Nah, untuk mendapatkan gambar dengan efek luar biasa begitu, biasanya jurukamera akan menggunakan teknik 'low speed' dengan melaraskan ketetapan shutter pada kelajuan yang tepat.
Percayalah, hasil gambar yang ditangkap pasti akan nampak lebih dramatik dan meletop! Lebih-lebih lagi jika ketika itu langit sedang kemerah-merahan atau kekuningan menuju senja.
#4. GUNAKAN TRIPOD SUPAYA GAMBAR TAK GOYANG


Mengambil gambar outdoor, lagi-lagi di pantai dengan angin yang kencang sememangnya merupakan satu cabaran bagi menghasilkan foto yang cantik.

Selalunya gambar yang dihasilkan mesti nampak blur dan tak menarik. Oleh itu, pastikan anda menggunakan tripod atau monopod ketika memotret gambar di pantai supaya kamera lebih stabil dan gambar juga tidak kelihatan bergoyang.
#5. PILIH BAJU BERWARNA MERAH ATAU KUNING


Jangan lupa kalau anda bercuti ke pulau peranginan, sila bawa sehelai baju berwarna merah atau kuning untuk sesi bergambar di tepi pantai.
Warna baju yang kontras dengan warna biru laut akan membuatkan gambar anda kelihatan sangat cantik dan letop! Confirm banyak likes anda dapat di Instagram atau Facebook nanti!
#6. BAWA AKSESORI SEPERTI TOPI PANTAI


Aksesori seperti topi pantai juga bakal menjadikan gambar anda jauh lebih menarik dan catchy!
Selain topi, anda juga boleh memakai kain pario yang bercorak cantik untuk dililitkan ke tubuh anda bagi menghasilkan gambar yang lebih artistik.

#7. PENUHKAN SUDUT KOSONG DENGAN PEMANDANGAN LAUT YANG LUAS


Sudut lapang atau sudut kosong bermaksud mengambil gambar landskap agar nampak luas.
Jadikan pemandangan laut sebagai background gambar yang menarik dan jangan mengambil objek terlalu dekat kerana akan menghilangkan view laut.
#8. FOKUS GAMBAR BERUNSUR 'HUMAN INTEREST' DI SEKITAR PANTAI


Apa kata sesekali anda cuba ambil gambar objek kehidupan di sekeliling pantai dan jangan hanya tertumpu kepada potret diri sendiri sahaja.
Gambar yang berunsur 'human interest' atau memiliki nilai-nilai kemanusiaan juga kadang-kala boleh menghasilkan foto yang menarik dan meraih perhatian followers anda.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Looking for Google Ads Manager expert. Freelance work from home. Profit sharing basis. Please send your resume to HR@cari.com.my
Post time 24-2-2021 04:02 AM | Show all posts

TY

Edited by ashelyblossom at 24-2-2021 04:27 AM

By mistakee
Reply

Use magic Report

Post time 24-2-2021 04:22 AM | Show all posts
Beach, seashore and seaside's are the symbol of relaxation and like other kind of comfortability, I remember my college days when I stuck with my studies and have a huge pressure of academics activities but I really mentally stuck with my mind so I took help from cheap reliable essay writing service UK and personally spent my some time alone there some beauty of nature.
Reply

Use magic Report

Post time 25-2-2021 01:05 PM | Show all posts
Edited by Leavell323 at 26-2-2021 11:48 AM

The start and end of days can present the best opportunities for shooting at the beach. For starters there will be less people there at that time of day but also youll find that with the sun shining on an angle that you often get more interesting effects of shadows and colors C particularly in the evening when the light becomes quite warm and golden Facetime on PC.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2021 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list