Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
Medal khas "Senior Forumer" untuk yang daftar CARI dari tahun 2001 hingga 2010 sahaja. Untuk tebus, sila klik disini
123Next
Return to list New
2750
View
50
Reply

Pernahkah anda di"approach" dengan 5 Scam begini?

[Copy link]

Author: green~tea       Show all posts   Read mode

Author
Post time 21-6-2021 10:17 AM | Show all posts |Read mode
Edited by green~tea at 21-6-2021 12:05 PM

i selalu came across rakan2 and family yang terjebak dengan scamming ni.. even my dad pun pernah jadi mangsa scammer ni, advance fee scam utk invest dalam bisnes kayu balak & kayu gaharu.... RM140k jugak laa heols lebur cash untuk both scam... sakit hati betul dgn kawan2 dia yang pujuk dia masuk tu... berbuih mulut anak2 duk bgtau there is no easy money, dia sendiri pun tahu there is no easy money, tp senyap2 dia masuk jugak, sbb pengaruh rakan sebaya... Peer Pressure is Real uolzzzz....

so if any of you not that familiar with types of scams, which maybe banyak bentuk lagi kat luar sana, here i list down the main category of scams... korang pernah came across, or terjebak tak? share laa pengalaman uols, no harm sharing coz sharing is caring.. buat manfaat pembaca kat sini

1. Love Scam, Money scam (cinta di Muka Buku, "lawyer" hartawan mati takde wasiat, seriously????)
    Ni yang selalu i dapat dalam email la.. phishing email.... samada yahoo, gmail or even office email pun ada dapat benda penipuan camni... so that email pujukan tu akan pancing kita utk reveal our banking details. selalu yang mudah terpedaya ni makcik pakcik lonely or nyanyuk... kena tipu love scam sampai berjuta2 mcm yang kita selalu baca kat thread CI tu....

2. Advance Fee Scam (invest money and diorang akan dapat guaranteed return sekian2 bulan)
ni usually orang approach utk kita join business diorang laa konon nya.. kita pump duit capital utk diorang start business... contoh yang i pernah dengar ni... Bisnes ternakan Keli (kesian pada yang betul2 bisnes ni), bisnes Kayu Gaharu, bisnes Balak  (konon ada connection dengan politician, EPU laa royalties laaa, jabatan hutan laaa).. masa mintak duit tu, mmg dijanji kan guaranteed monthly return berlipat ganda dari modal kita kasi... contoh yang ayah i pernah kena, bisnes kayu balak & kayu gaharu.. dia mintak a group of 5 people contribute RM70k each person (RM350k dah dpt total).. so setiap orang tu dijanjikan pulangan RM10k per month selama setahun.... sadisnya.. hanya bulan pertama je dapat return RM10k setiap sorang, lepas tu lenyap hokeh... selalu puak2 ni akan ajak "business" meeting kat cafe2 di hotel, mcm KL International ke apa.. contohnya lahhhh, tak semestinya semua scammer gi meeting situ  

Tahukah anda, advance fee scam ni dah mula diperkenalkan sejak before kurun ke -18?
Sir Isaac Newton, he became the victim of fraud when he invested in South Sea Bubble of 1720. The South Sea Bubble is one of the earliest, largest, and most studied instances of investment manias and crashes, according to the Royal Society. Sir Isaac is just one of the many well-known figures who lost their fortunes. Another well-known fraud also got its start in 1920 when P. Crentsil sent the first 419 or advanced-fee fraud letter to a contact in the British colony of the Gold Coast, todays Ghana. Crentsil signed himself P. Crentsil, Professor of Wonders. He was charged in 1921 with three counts of violating section 419 of Nigerias criminal code, and a whole industry was born.

3. Ponzi Scheme, Pyramid scheme (macam MLM, tp MLM nampak legit sbb ada barang)
seperti nama scam yang diberi, ia berasal dari Charles Ponzi pada tahun 1920, who ended up costing investors as much as USD $20 million in eight months. He was charged with 86 counts of mail fraud when he was arrested.


4. Pump and Dump (penny stock, FOREX scam, cryptocurrencies)  Yang ni kena pandai technical & ada group of informers... contoh terbaik utk kita tengok how these group of people do their speculation to jack up the penny stocks ni is movie "Wolf of Wallstreet". aktiviti ni masih ada sekarang, cuma kadang2 they lay low sbb peranan Security Commission Malaysia... Mind you, cryptocurrencies are also considered as pump and dump scam, sbb cryptocurrency tiada sandaran physical business atau asset, ia purely "speculation"....


5. Coaching (bisnes air liur)
ni paling ramai bercambah skang kat malaysia.. konon these coaching gurus akan tunjuk cara2 kita buat duit (kaya dunia akhirat) and their fees are unreasonably high...   some coaches ni gunakan this platform utk speculate property prices supaya property prices jack up and maintain high.... contoh nya coaching bisnes scam air liur ni property gurus, coaching bisnes jijang semang (bisnes product kerepek dia pun hauk sendu, lagi nak coach orang)... diorang mmg pandai laa bercakap motivate people, tp utk motivation je la, kalo terciduk, korang sendiri la kena pepandai nak hidup, diorang bukan kisah pun



Multiple Polls: ( Max 5 choices ), Total 15 Users voted
Your User group have no permission to vote

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 21-6-2021 12:27 PM From the mobile phone | Show all posts
Macam2... Projek gaharu,kurma.maqib kad..dan tak pernah terpedaya..
Sebabnya yang gebang duk ajak tu pun tak kaya2..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 21-6-2021 12:35 PM | Show all posts
Belibis replied at 21-6-2021 12:27 PM
Macam2... Projek gaharu,kurma.maqib kad..dan tak pernah terpedaya..
Sebabnya yang gebang duk ajak t ...

tu lah.. masalah nya kita nak masuk campur pun tak sempat.. depa senyap2 je sedar2 dah transfer duit.. lepas tahu kena tipu baru nak bgtau anak2.. eeeiii.. gerammmm... ni ayah i termakan pujukan kawan2 sebaya lah.. masa tu geng2 dia pakat pencen kan umur 57  -60 kot.. masa tu geng2 dia dapat duit golden handshake or gratuiti pencen... so sakan laaa scammer datang menipu orang2 kat kampung... eh mmg celaka lah depa ni
Reply

Use magic Report

Post time 21-6-2021 12:58 PM From the mobile phone | Show all posts
Pernah kene ajak macam2 scam ni tapi maklum la sengkek so tak dapat diperdaya.. worst masa kt U ramai target student kan.. kesian kawan2 yang kena scam.

Paling kecewa bila parents yang kena.. dah nasihat tapi tak jalan.. kitorg siblings kene marah balik ade la. End up memang ketua lari tinggalkan produk2 sampah di markas mereka. Parents i kutip bawak balik kambus dekat kebun macam kak duda selalu cakap.. bukan sikit duit habis buat pergi dengar talk mereka. Parents fikir taknak susahkan anak2 tapi jadi mcm ni rase terkilan.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 21-6-2021 01:20 PM | Show all posts
biskutraya replied at 21-6-2021 12:58 PM
Pernah kene ajak macam2 scam ni tapi maklum la sengkek so tak dapat diperdaya.. worst masa kt U rama ...

i sendiri pernah di approach beberapa scam online ni.. diorang biasa call dekat phone rumah... or phone office... mobile dah jarang dah sbb i install TRUECALLER... really helpful this apps...



pernah 3 insiden i melayan scammer via phonecall ni...

1. mula2 dia call cakap i ada saman yang dah due lama tapi i tak pernah take action... first time kena kan, mula2 cuak sbb diorang sambung ke pegawai sana sini, tp i pernah turun naik mahkamah kes cerai, kes mutaah iddah, kes harta sepencarian, so i ada laa sikit2 pengalaman mcmana document saman mahkamah ni diserahkan.. so dari dia amek alamat rumah i utk serah document, i just asked them to email me the reference number saman and i sendiri boleh collect and check dekat mahkamah.. end up takde apa2 pun,. i never receive their email...

2. i dah tau dia ni scammer lepas beberapa pengalaman... so i saje la layan sorang ni... bila dia minta IC, i tersilap bagi IC lelaki (nombor ganjil kat belakang).. terus scammer tu sedar dia kena scam dengan i so terus dia letak talipon malas buang masa kat i..

3. lepas tu i just install true caller je la.. malas nak layan angkat phone terus
Reply

Use magic Report

Post time 21-6-2021 02:56 PM From the mobile phone | Show all posts
Love scam tu aku pernah nak kena... perghh laki omputih hensem gila mai msg fb aku...gila x cair...  Tp mujur gak aku rajin ikut berita2 semasa...selalu baca love scam...tgk fb dia x ramai pun yg post...dia pun xde post...just letak pic..cuma rajin gila msg aku...so aku pun terus x layan...
Reply

Use magic Report

Post time 21-6-2021 03:06 PM From the mobile phone | Show all posts
scammer melalui telefon rumah.. mak yg selalu kena.. tapi kami adik beradik(termasuk ipar duai aku) dh pesan awal awal kat mak.. jd.. mak x terkena.. sb dia terus letak je fon..

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 21-6-2021 03:07 PM | Show all posts
belacan_gurl replied at 21-6-2021 02:56 PM
Love scam tu aku pernah nak kena... perghh laki omputih hensem gila mai msg fb aku...gila x cair...  ...

kena rajin lepak kat CI..mmg ada membuka juga minda i baca news kat situ, walau banyak RBA lah, cybertrooper la, forumer indon mencaras laki malaysia lah

pandai2 lah tapis info kat situ  hahahaha
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 21-6-2021 03:10 PM | Show all posts
ciklahcuteII replied at 21-6-2021 03:06 PM
scammer melalui telefon rumah.. mak yg selalu kena.. tapi kami adik beradik(termasuk ipar duai aku)  ...

yeaa.. i notice scammer suka direct line as compared to mobile.. sbb mobile buleh install apps truecaller utk detect reports pasal scammers


do u know that makan gaji as receptionist scammer... call2 orang ni mahsyuk tau.. ada kawan i pernah tersilap pergi interview nama pegawai amende ntah position ala2 marketing.. RM8,000 initial salary, pastu ada commission kalo dapat sales... skali rupanya itu utk position jadi scammer
Reply

Use magic Report

Post time 21-6-2021 03:26 PM From the mobile phone | Show all posts
aku selalu ckp....'MANA ADA ORANG AJAK ORANG LAIN SAMA2 KAYA..BIASA ORNG TU NK KAYA SORNG2...YG AJAK TU...MESTI PENIPU'...
Reply

Use magic Report

Post time 21-6-2021 04:06 PM From the mobile phone | Show all posts
Apa2 skim yg senang dpt untung, senang dpt pulangan, mcm tak perlu nk susah2, tak perlu nk usaha, scam la tu. Jgn la cayer. Scam ni berleluasa sb ramai sgt nk cepat kaya. Kalau sdri rasa takut terjebak, takyah nk layan apa2 call yg masuk. Takyah layan promosi ngarut2 ni.
Reply

Use magic Report

Post time 21-6-2021 04:50 PM From the mobile phone | Show all posts
15 taon dulu..Stromberg. Jailani Lehnattt
Reply

Use magic Report

Post time 21-6-2021 05:11 PM From the mobile phone | Show all posts
green~tea replied at 21-6-2021 03:10 PM
yeaa.. i notice scammer suka direct line as compared to mobile.. sbb mobile buleh install apps tru ...

ayyo.. rm8000.. loaded sungguh pdptan depa jd scammer..
Reply

Use magic Report

Post time 21-6-2021 05:48 PM From the mobile phone | Show all posts
I kene money scam..dapat surat wasiat suh i tuntut duit billionaire tu...haha.. dah buang tebiat ke apa..dh mcm insan tpilih pulak rasanye..hehe
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 21-6-2021 05:54 PM | Show all posts
Purina replied at 21-6-2021 05:48 PM
I kene money scam..dapat surat wasiat suh i tuntut duit billionaire tu...haha.. dah buang tebiat ke  ...

i pernah dapat email gitu, siap attach form dalam microsoft word ala2 template wasiat gituh utk i fill up.. but then i tak layan lah sbb nate apo ntah ala2 company lawyer dari UK tapi TYPO ke hulu hilir merata2 macam Nigerian google translate jahhh
Reply

Use magic Report

Post time 21-6-2021 06:11 PM From the mobile phone | Show all posts
Pas tu pnh dapat call dari mahkamah..mintak  ic semua..dia ckp i ada kes yg dia nak confirmkn..masa  tu tgh sibuk mmg tbagi nombor ic semua..tu la mende yg termenyesal terbagi..i tgh bz scammer tu mcm merepek2 lak..nk  pas kt polis la ape la.. i ckp klu ade kes sure i dpt surat dr mahkamah..sbb rasa mahkamah xde rajinnye nk call2 ni kn..i ckp nt i settle sndri..gigih dia tak nak letak..
Reply

Use magic Report

Post time 21-6-2021 07:30 PM From the mobile phone | Show all posts
Biasa yg mlm tu lah. Parents lah selalu terkena. Mak I mmg pandai bab2 duit ni. So tak kena tipu. Anak2 selalu bising, Jgn layan sangat iklan2 click link yang too good to be true. Haihhh.
Reply

Use magic Report

Post time 21-6-2021 07:34 PM From the mobile phone | Show all posts
belacan_gurl replied at 21-6-2021 02:56 PM
Love scam tu aku pernah nak kena... perghh laki omputih hensem gila mai msg fb aku...gila x cair...  ...

IG I byk kali juga mamat hensem kononnya dok request nak follow. Konon engineer/pilot based in London lah Singapore lah. Mmg kena blocked. Sbb tgk post pun typo byk sgt. Kerja selfie je. Rembat gambar siapa taktahu lah.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 21-6-2021 07:44 PM From the mobile phone | Show all posts
Missfadh replied at 21-6-2021 07:34 PM
IG I byk kali juga mamat hensem kononnya dok request nak follow. Konon engineer/pilot based in Lon ...

I tergelak baca u ckp ni hahahaha... pastu dalam IG pun ada sejenis komen kat IG retis2 i terbaca nak trade old money hahahahahahahaha
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 21-6-2021 07:46 PM From the mobile phone | Show all posts
Missfadh replied at 21-6-2021 07:34 PM
IG I byk kali juga mamat hensem kononnya dok request nak follow. Konon engineer/pilot based in Lon ...


Diorang ni tak reti update biodata ke hah.. asik2 pilot jahhhhhh... mementang senang nak "ghosting" mangsa cinta khuens... dia lupa pilot dah ramai jobless skang.. cer lah pakai jawatan sea-man ke utk scam.. pun boleh je uncontactable bila di "luar kawasan"
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2021 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list