Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
12Next
Return to list New
50741
View
37
Reply

tukar ekzos apa kesannya?

[Copy link]

Author: libraguy       Show all posts   Read mode

Author
Post time 21-12-2007 02:59 PM | Show all posts |Read mode
aku skg pakai proton LMSt. aku rasa nak tukar elzos standard iswara lama.. sbb dah bingit buyni bising ekzos tu (bukan power pun), berapa gakanya harga tukor ekzos n ada tak kesan sampingan.. spt jimat  minyak ke, ringan ke,, ?

Related collections:

  • · my list|Threads: 1, Subscribe: 0
Reply

Use magic Report

Looking for Google Ads Manager expert. Freelance work from home. Profit sharing basis. Please send your resume to HR@cari.com.my
Post time 21-12-2007 03:15 PM | Show all posts

Reply #1 libraguy's post

Ari tu anis tukor ekzos, rege dia 240.00 siap pasang..tu ekzos standard untuk wira, kalau iswara rege lebih kurang jer kot.Member anis ada bagitau, ekzos kereta proton buatan tahun 2003 ke atas tak sekualiti ekzos kete proton buatan tahun 2003 ke bawah...hehehehe

Kesan sampingan tak pasti lak anis cuma sejak tukor ekzos baru ni, kereta bunyi lebih senyap...kuikuikuikuikui
Reply

Use magic Report

Post time 21-12-2007 03:41 PM | Show all posts

Reply #1 libraguy's post

kalau ekjos cap ayamm.. forsuree.. bunyi jer gempaakk..
nak best ambik brando mufflerrr.. cam hotbits kee.. rm500++

horsepower naik 10ekorr...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 21-12-2007 03:48 PM | Show all posts
x mau bazir laa... apa yang ada ni biar standad jerr.. lain la kalau pakai continental or super car.. berhabis duit pun puas..aku nak jimat n enjinm senyap... tak suka bunyi VROOM ni,,,
Reply

Use magic Report

Post time 21-12-2007 04:13 PM | Show all posts
exhaust system ni ada byk...
kalau lmst tu, oem exhaust dia mmg bising dan tak bagi kesan pada pertambahan kuasa pun...
untuk senyapkan bunyi, cuma tukar muffler sahaja (org panggil tabung) kepada yg senyap....
kesan kepada engine tak banyak sebab tak melibatkan piping dan header (extractor)
harga bergantung pada jenis & kualiti bahan muffler tu....
tapi kalau dlm RM200 dah memadai untuk sesuatu yg memuaskan hati...
p/s cari kedai exhaust yang boleh dipercayai mutu kerja dan perkhidmatan.... jgn terpedaya dengan ayat mereka untuk buat benda2 lain....
nanti awak akan berbelanja yg tak penting

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 21-12-2007 04:21 PM | Show all posts

Reply #5 gorgon's post

oooo, tabung tu nama dia muffler erkkk sebab ari tu masa tukor ekzos, tukor sekali, yang original dari proton bentuk dia lain sikit kan, yang ari tu pasang bentuk dia cam tabung jerr..patut lerr kereta sekarang sejak tukor ekzos n muffler tu, bunyi dia lebih senyap...
Reply

Use magic Report

Post time 21-12-2007 04:30 PM | Show all posts

Reply #6 AnisSuraya's post

exhaust system ada beberapa components....
1. header (extractor)
2. catalytic converter (tak semua kereta ada.... tujuannya untuk mengurangkan pembebasan gas beracun ke udara tapi memberi kesan kepada kuasa engine....)
3. bullet salah satu component untuk memberikan back pressure kepada exhaust system dan juga memberikan faktor bunyi yang dihasilkan
4. muffler / silencer berguna untuk mengurangkan atau menambah bunyi....
untuk kereta automatik adalah penting untuk mengekalkan exhaust sytem 'S' sebab straight piping akan memberikan kesan pengurangan kuasa kepada kereta bertransmisi automatik.....

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 24-12-2007 11:04 AM | Show all posts
Originally posted by gorgon at 21-12-2007 04:13 PM
exhaust system ni ada byk...
kalau lmst tu, oem exhaust dia mmg bising dan tak bagi kesan pada pertambahan kuasa pun...
untuk senyapkan bunyi, cuma tukar muffler sahaja (org panggil tabung) kep ...

dah terkene pung
Reply

Use magic Report

Post time 24-12-2007 11:18 AM | Show all posts
tukar eksoz.. kesannya... tengok eksoz jenis aper yg ko pasang lar, ader straight flow, ader yg S flow..  kalau nak senyap, gi carik 2nd hand kat kedai ekzos, ramai mamat yg tukar ekzos stended kepada ekzos bising.. kedai tolak pong murah jer.. dalam RM30-50 hengget jer, kira untung atas angin..
Reply

Use magic Report

Post time 24-12-2007 11:32 AM | Show all posts
Originally posted by Fast-N-Furious at 24-12-2007 11:18 AM
tukar eksoz.. kesannya... tengok eksoz jenis aper yg ko pasang lar, ader straight flow, ader yg S flow..  kalau nak senyap, gi carik 2nd hand kat kedai ekzos, ramai mamat yg tukar ekzos stended k ...

apesai murah sangat...nak cari kedai tolak susah arr..kalau area KL kat mane...ekzos bisin loo..ni kali ke dua nak tuka
Reply

Use magic Report

Post time 24-12-2007 12:09 PM | Show all posts
Originally posted by raudah at 24-12-2007 11:32 AM

apesai murah sangat...nak cari kedai tolak susah arr..kalau area KL kat mane...ekzos bisin loo..ni kali ke dua nak tuka

ler memang lar murah, dah 2nd hand, lagi pong daripada menyemak dok kat bengkel dier tu, baik dier jual kat urang murah-murah.  Kat kajang ader satu, memang haku tengok ader 2-3 stok ekzos stended dier simpan dari owner yg tukar ekzos bising cap ayam kat kedai dier tu. tokeh kedai tu cakap, biasanya old timer pakcik makcik yg ekzos bocor ker aper beli. dah pangkat pakcik, takkan nak pakai ekzos sport lagi kot..
Reply

Use magic Report

Post time 24-12-2007 12:34 PM | Show all posts
Originally posted by Fast-N-Furious at 24-12-2007 12:09 PM

ler memang lar murah, dah 2nd hand, lagi pong daripada menyemak dok kat bengkel dier tu, baik dier jual kat urang murah-murah.  Kat kajang ader satu, memang haku tengok ader 2-3 stok ekzos sten ...

x penah pegi kedai poton..penah dengar jekk
Reply

Use magic Report

Post time 24-12-2007 01:18 PM | Show all posts
Originally posted by raudah at 24-12-2007 12:34 PM

x penah pegi kedai poton..penah dengar jekk

adehhh... haku tak sebut pong pasal kedai proton..
Reply

Use magic Report

Post time 24-12-2007 01:26 PM | Show all posts

Reply #13 Fast-N-Furious's post

heheee.. apa citer ni?. kedai proton ada jual ekjoz kee?.

aku pernah tukau ke ekzos std sebab nak kena inspection jpj...
kena rm50.. kat wei yip tuhh...
lps inspection.. tukau muffler marco.. tak ler bising sangatt..
power wisee.. soo-- sooo jerrr....
Reply

Use magic Report

Post time 24-12-2007 01:41 PM | Show all posts
Originally posted by Fast-N-Furious at 24-12-2007 01:18 PM

adehhh... haku tak sebut pong pasal kedai proton..

bukan proton adeiii..potong looooo
Reply

Use magic Report

Post time 24-12-2007 02:14 PM | Show all posts
hehe,try la masuk ekjos ni kat LMT sure gegar satu kampung


ARC titanium
Reply

Use magic Report

Post time 24-12-2007 02:43 PM | Show all posts
Originally posted by nuno at 24-12-2007 02:14 PM
hehe,try la masuk ekjos ni kat LMT sure gegar satu kampung
http://img.photobucket.com/albums/v432/ahmadizan/822ab587.jpg

ARC titanium

kompem
Reply

Use magic Report

Post time 24-12-2007 05:00 PM | Show all posts
Originally posted by raudah at 24-12-2007 01:41 PM

bukan proton adeiii..potong looooo

oo.. kedai potong.. takyah lar carik kedai potong, biasanya kedai potong jual yg branded, jasma, hot bits, remus dan macam-macam lagi, harga start dalam RM150 gitu. ekjos biasa depa tak simpan, menyemak jer, depa jual kat kedai besi buruk. kalau depa simpan pong, depa simpan jenis yg double barrel punya jer utk kete cc beso.

yang haku maksudkan, kedai ekjos biasa jer.. sebab kalau urang tukar ekjos dier worang, jarang depa bawak balik, tinggalkan jer kat kedai, kedai ekjos plak depa simpan, kalau ader yg nak, depa jual murah, kira untung atas angin jer, kalau banyak sangat, baru depa jual kedai besi buruk, tapi untung tak banyak lar simpan depa amik murah sangat, dalam RM3-5 hengget jer. baik jual kat saper yg nak, dapat gak RM50 prii-prii jer, bukan ader modal pong..
Reply

Use magic Report

Post time 24-12-2007 05:35 PM | Show all posts

Reply #16 nuno's post

waahh.. sungguh kacak org itewww...
Reply

Use magic Report

Post time 24-12-2007 05:39 PM | Show all posts
pedulikan orangnya..tengok ekzosnye tu..lagi hensem bergaya
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list