Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
12Next
Return to list New
38942
View
24
Reply

sapa ada pengalaman cek kene tendang?

[Copy link]

Author: citrus       Show all posts   Read mode

Author
Post time 2-7-2010 08:52 PM | Show all posts |Read mode
salam kengkawan..skadar nk berkongsi info ngan kawan2 yg pernah alami / tau la serba skit tentang prob sy ni..
sy ada current acc ats nama company..mslhnya, dh ada 3x la cek yg kene tendang..xsempat nk g bnk in duit..kbtulan lak yg cek terakhir tu..tepun rosak,mgkin bnk ada call tp xddpt la kot..
sy call blik bank tanyer status, die suruh g bnk senirik..xleh bgtau info by phone..mslhnya sy skrg tgh pntang di kg..
ada tak saper2 yg penah alami / tau pasal hal gini..camner ek ngan cek2 yg sy dh kuarkan utk bln ni n bln2 depan?..kalo kene terminate acc, nti nk buka acc lain ats nama company sm leh ker?..

Related collections:

Reply

Use magic Report

Looking for Google Ads Manager expert. Freelance work from home. Profit sharing basis. Please send your resume to HR@cari.com.my
Post time 3-7-2010 12:38 AM | Show all posts
lorr..awat smpai kena bounce? balance mmg tak cek ek? bahaya tu..
rasanya kalau smpai 3x ke berapa tah,blh blacklist,takleh bukak akaun smpai 3 thun kot...
jaga2 ek,BNM agak strict tentang cek ni...
Sbb2 cek tendang ni ada byk,antaranya :
A) Salah tulis amaun/salah perkataan/PD Cek/tulisan double/tarikh double
B) Signature owner tak sama
C) ada bank yg byk songeh,kalau tulis smpai 3 orang pon kena bounce
D) Ni bahaya,cash dlm akaun tak cukup,tapi issue cek/pyment tak clear,tapi dh issue
Reply

Use magic Report

Post time 3-7-2010 07:59 AM | Show all posts
memang kena blacklist..........aku pernah tertendang cek sekali sebab salah bagi cek.....sebab dua2 nama company aku ni amat2 hampir sama.......satu company dormant dan satu company aktif memang ada transaction setiap hari sebab ada kedai...time nak bayar sewa kedai terbagi cek company yang tak aktif.....tak pasal2 kena tendang......salah aku sebab sign cek tak periksa cek book yang mana satu
Reply

Use magic Report

Post time 3-7-2010 12:16 PM | Show all posts
xsilap aku dua kali bounce jer acc dh kna beku 3 bln kot..
taun ni aku dh bounce skali..denda plak g rm100.
kna jg2 dh ni..huhhuhu
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 3-7-2010 12:35 PM | Show all posts
lorr..awat smpai kena bounce? balance mmg tak cek ek? bahaya tu..
rasanya kalau smpai 3x ke berapa  ...
bungazaleha Post at 3-7-2010 00:38


tula..saya ada wat kuar cek utk 1 date ni..baru 2 3 ari lepas..and that day, sy msk wad dh nk bersalin..xsempat nk transfer duit utk standy cek tu..memang ni kiranya kali ke 3..tp ada 1 cek yg lepas tu,dpt lak clear..aduuhh..pening kepala..agak2 leh tak wat rayuan kat bank ek?..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 3-7-2010 12:45 PM | Show all posts
memang kena blacklist..........aku pernah tertendang cek sekali sebab salah bagi cek.....sebab dua2  ...
izzuddin Post at 3-7-2010 07:59



oo..yeker?.pastu izzudin wat camner?.erm..blaklist gak ker?..sy masih mengharap agar leh wat rayuan kat bank..uwauwauwa..dah rs kene blklist jek..xsabar nk tgu isnin..nk call bank tanyer camner akn jd ngan cek2 yg sy dh kuarkan utk bln julai..n status diri dll..huhuhuh
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 3-7-2010 12:49 PM | Show all posts
xsilap aku dua kali bounce jer acc dh kna beku 3 bln kot..
taun ni aku dh bounce skali..denda plak  ...
zachoplanet Post at 3-7-2010 12:16



    tiap kli bounce memang denda rm100..mbnk laa..bnk lain xpasti..sy pun utk taun ni dh 2 kali..taun lepas sekali..sy call bank,dia ckp biasa kalo cukup 3x,bnk negara anta surat ttp akaun..tp xtau la neh..aduii..silap diri senirik gak..pengajaran utk kengkawan
Reply

Use magic Report

Post time 3-7-2010 02:16 PM | Show all posts
aku tak kena blacklist sebab baru sekali tapi bank sound kata jangan sampai 3 kali.....
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 3-7-2010 05:01 PM | Show all posts
Reply 8# izzuddin


    oic..
Reply

Use magic Report

Post time 3-7-2010 08:25 PM | Show all posts
x silap kalau kene tendang smpai lebih 3 kali nama kena blacklist n akaun dibekukan sampai 6 bln.. huhu.. pastu takleh pakai nama company tp kene pakai nama persendirian.. proses yg sangat susah kalau kene mcm ni..

spatutnya kalau dh tau duit tak cukup dlm bank.. call org yg akan bank in n bagitau dia jgn bank in cheque tuh on that days..

sori kalau salah info
Reply

Use magic Report

Post time 3-7-2010 10:41 PM | Show all posts
citrus
ya betul,kita blh call bank mintak dia hold cek tu dulu..kalau hari ni issue,esok org tu dh bnk in ,payah sket la....

mmg kena blacklist,dan agak susah nk dpt comp sama...tapi,xtau prosedur skrg camna..
Reply

Use magic Report

Post time 5-7-2010 09:56 PM | Show all posts
cek aku pernah sekali kena tendang beberapa tahun dulu sebab bank kata signture tak sama...boleh kena blacklist ke kalau terjadi lagi?...
Reply

Use magic Report

Post time 6-7-2010 09:38 AM | Show all posts
pernah...tapi tak lah sampai 3 kali dlm masa 6 bulan..kalau 3 kali dalam 6 bulan... kena blacklist lah rasanya...

sebab itu kena buat cashbook atau buku tunai.... jangan percaya balance dalam bank sebab mungkin ada cek yang kita dah bagi tapi beluim ditunaikan...
kena buat bank reconciliation selalu...
Reply

Use magic Report

Post time 6-7-2010 09:40 AM | Show all posts
cek aku pernah sekali kena tendang beberapa tahun dulu sebab bank kata signture tak sama...boleh ken ...
tanya Post at 5-7-2010 21:56



    blacklisted sebab tak cukup fund (duit kurang)...kalau sebab teknikal seperti signature tak sama.. tapi duit cukup...tak kena (sepatutnya)... tapi jika pada masa yang sama fund pun tak cukup... kena juga lah...
Reply

Use magic Report

Post time 6-7-2010 10:52 AM | Show all posts
pernah sekali saya TT from my own branch
issue cheque kat counter, isi borang and transmit laa..

besok tu dapat call dari bank mintak datang
fund dah transfer.. tapi masaalah dgn cheque saya..
takde signature... semua orang overlooked the signature..

takde dapat surat apa2
tak tahu laa kira tendang ke tak
harap2 tak laa kot......
Reply

Use magic Report

Post time 6-7-2010 11:30 AM | Show all posts
salam kengkawan..skadar nk berkongsi info ngan kawan2 yg pernah alami / tau la serba skit tentang pr ...
citrus Post at 2-7-2010 20:52



    i ve this experience. dua kali cek tendang n i dun even aware about it.bila nk buka current account satu lg kat bank lain, officer bank tu malu2 alah je nk kasik tau yg i ade cek tendang. masa dia bg tau tu, i rase mcm nk tercabut telinga, malu yg amat sgt. siap dlm hati maki bank yg lagi satu.m so konfiden yg my fund sentiasa cukup.

pastu i gi cek kat bank, mmg betul la, cek i tendang.mujur la i x sembur dulu officer tu.satu amount RM30/= satu amount RM20/=. can u imagine, that small amount can create huge problem to me.

masa i tgh panas hati, i cakap kat officer tu, tutup je la akaun ni. officer tu pujuk n ckp akaun u slm ni cantik, this time je, unfortunate event.

so, dia bagi tau i, kalau 3 kali jadi dlm masa setahun, akaun akn close. n bank x "wajib" call kite kalau fund kita insufficient.

pastu dia bagi tau lg, kalau cek u yg pertama bounce, say bln feb, 2010, so u kena tunggu feb, 2011, utk clearkan nama u. arghhhh
Reply

Use magic Report

Post time 6-7-2010 11:30 AM | Show all posts
aku pernah kena tendang oleh kawan aku... terjatuh aku dalam parit.. masa kecik2 dulu.. hahaha.. opss sory.. hehe

pada tahun 2002 cek aku tertendang sebanyak 3 kali dalam masa satu tahun... kena beku selama setahun tak leh buka cek dimana2 bank....
Reply

Use magic Report

Post time 11-7-2010 09:42 PM | Show all posts
few yers ago kene cek tendang dari oversea lagi..sampai skang nama aku plak kene black list ngan maybank...napelah name aku kene plak? maybank ne tak tanya pun ,..terus kene bar...geram tolllll
Reply

Use magic Report

Post time 12-7-2010 07:59 PM | Show all posts
selalu nya cash x cukup lah
aku pun pernah kena ...sekali je
denda rm 100.00 n acc di tutup
Reply

Use magic Report

Post time 14-10-2011 04:17 PM | Show all posts
akhirnya jmp thread psl cek tendang. mohon pencerahan, cmpny sy dh 2 kali cek kna tndng sb xde signture. so nk tau, kalo msk kali ke3 kna blacklist ke?? setakat ni dok bca yg kna blacklist adlh acc yg xckp duit...sape2 sudi jwb?
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list