CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 12922|Reply: 6

[MAKAN] Sambal Ikan Bilis Kering

[Copy link]
Post time 17-7-2010 06:19 PM | Show all posts |Read mode
Post Last Edit by juju_amin84 at 23-3-2012 19:19

Salam,

Nak tumpang tanya sama org Melaka... mcm mana nak masak sambal ikan bilis kering (berderai).  Sambal org Melaka ni betul2 meletopsss laaa.

Dulu saya pernah mkn kat umah kwan kat Kg. Duyung... pastu lepas mak dia meninggal, tak merasa dahhh.  2 minggu sudah saya pg Melaka, terjumpa laa mak aji jual sambal ni kat depan Replika Kapal besar tu.  Bazaar Samudera ke aper entah.  Satu bekas kecil harga RM 6.00.  Nak kata kick mcm arwah kwn mak aku tak laa, tp bg org gemar sambal kering mcm tu... sedap laa juga.

So aku nak tanya org-orang Melaka... mcm mana nak masak sambal tu.. aku pernah cuba tp tak menjadi mcm org Melaka buat.  Harap sangat Org Melaka boleh share resipi ataupun bgitau kat mana aku boleh beli sambal ni.

tenkiu uolsss
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 7-9-2010 08:22 AM | Show all posts
mak ak teror wat sambal ikan bilis berderai nih
yg ak pasti penggunaan minyak mesti kena byk ...
ms goreng ikan bilis tu kena btl2 tengelam ...
details nanti ak tnyer mak ak...
Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2010 05:31 PM | Show all posts
ambil bawang merah beberapa biji tumbuk bersama sedikit belacan. gunakan cili kering kalau guna cili boh kurang umph. Tumiskan bawang sehingga naik bau, lepas tu masukkan cili mesin n garam. goreng sehingga garing. biarkan sejuk baru masukkan ikan bilis yg telah digoreng. kalau tidak ikan bilis tidak garing dan lemau.
Reply

Use magic Report

Post time 17-9-2010 05:20 PM | Show all posts
tu bkn sambal kering, tu sambal goreng la
Reply

Use magic Report

Post time 17-9-2010 07:06 PM | Show all posts
apa beza smbal goreng dgn sambal kering? tak sama eh...

yg buat smbal ikan blils smpai kering tu,sambal kering ke? yg goreng dekat 2 jam,betul2 kering tu ke?
Reply

Use magic Report

Post time 20-9-2010 12:06 AM | Show all posts
sambal kering tu kaler hitam ke?
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 24-9-2010 03:36 PM | Show all posts
Mana plak pegi TT ni...

kalau smbal kering yg kering,hitam garing tu,saya buat senang je..

goreng ikan bilis mcm biasa,astu tang smbal cili boh byk satu hal,myk pon byk...nk letak belacan@ tak terpulang...astu masukkan bilis tu,letak garam sket,sbb bilis dh masin,klu pedas letak gula sket...astu gaul le smpai kering,api kena kecik....kadang klu byk smpai sejam....
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

20-12-2024 04:50 PM GMT+8 , Processed in 0.223931 second(s), 19 queries , Gzip On, Redis On.

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list