CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

12Next
Return to list New
View: 15454|Reply: 27

12 Tahun Bekerja, Majikan Cina Beri Hadiah Rumah, Kereta Dan Bonus Raya 2 Bulan Kepada Pekerja

[Copy link]
Post time 1-4-2024 09:53 PM | Show all posts |Read mode






Tular di media sosial hari ini apabila nama Sunny Seow yang juga majikan  telah memberi ganjaran berupa dua bulan bonus dan cuti hari raya selama seminggu sempena Aidilfitri yang menjelang tiba ini kepada dua orang pekerja Melayu.


Difahamkan, dua pekerja Melayu itu telah bekerja selama 12 tahun dan menerima gaji hanya RM900 sebulan dan kini mencecah RM5000 sebulan.





Mereka baru berusia 16 tahun ketika sertai pasukan saya. Saya juga telah berikan mereka sebuah rumah dan sebuah kereta. Kini, salah seorang daripada mereka mempunyai keluarga dengan dua anak. Saya mengubah hidup mereka, membantu mereka keluar dari kemiskinan.


Saya berterima kasih kepada mereka atas kesetiaan mereka selama 12 tahun ini. Mereka mungkin tidak memperoleh banyak, tetapi mereka masih membuatnya berfungsi. Semoga berjaya kepada mereka!


Malah, Sunny juga pernah memberikan rumah dan kereta sepanjang 12 tahunkedua-duanya bekerja di syarikatnya.


Perkongsian tersebut ternyata telah menerima pelbagai respon positif daripada warga maya yang rata-ratanya memuji sikap baik hati Sunny yang jarang didapati pada era kini.


SUMBER : WeirdKaya
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 1-4-2024 09:59 PM From the mobile phone | Show all posts
Alhamdullillah, bila pekerja membuat kerja dgn sebaiknya dan majikan menghargai pekerja. Hubungan 2 hala yg sangat baik dan saling meng ‘appreciate’ … insyaAllah sama2 maju dan berjaya
Reply

Use magic Report

Post time 1-4-2024 10:09 PM From the mobile phone | Show all posts
Aku xtau la cina lain.Tp cina kelantan around aku ko buat baik,dia dh percaya dgn ko..So,xde hal la..Bab duit small matter.ko pergi beli emas amik dulu pun xde hal.Tp ko jgn break kepercayaan tu.
Reply

Use magic Report

Post time 1-4-2024 11:09 PM | Show all posts
cupu: Aku xtau la cina lain.Tp cina kelantan around aku ko buat baik,dia dh percaya dgn ko..So,xde hal la..Bab duit small matter.ko pergi beli emas amik dul ...
Cina kelantan & terengganu diorang dah integrated dengan orang melayu. tengok diorang cakap bahasa tempatan macam mana.


Reply

Use magic Report

Post time 1-4-2024 11:21 PM | Show all posts
tahniah alhamdulillah, mmg layak tuk pekerja loyal
mutualism symbiosis
Reply

Use magic Report

Post time 1-4-2024 11:21 PM From the mobile phone | Show all posts
ramai jer majikan cina yg baik dan pekerja melayu yg bagus, sama2 bagus jadi camni la hasilnya.. bisness maju, kebajikan pekerja pun tip top.. sama2 untung maa..
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 1-4-2024 11:24 PM | Show all posts
--cina ni low expectation dgn melayu, dalam kepala otak depa, melayu malas. tapi bila ko berkeja rajindan tiptop insyallah banyak ganjaran nya
Reply

Use magic Report

Post time 2-4-2024 06:30 AM From the mobile phone | Show all posts
I ada baca dkt fb katanya boss ni ada kes, ni slh 1 cara cuci duit
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 2-4-2024 07:23 AM From the mobile phone | Show all posts
Ingat dato Seri sunny tadi...
Reply

Use magic Report

Post time 2-4-2024 07:31 AM From the mobile phone | Show all posts
anony-mous replied at 2-4-2024 06:30 AM
I ada baca dkt fb katanya boss ni ada kes, ni slh 1 cara cuci duit

Yer ke. Link ada?
Reply

Use magic Report

Post time 2-4-2024 10:02 AM | Show all posts
i percaya demi content and bisnes dobi..
Reply

Use magic Report

Post time 2-4-2024 10:28 AM From the mobile phone | Show all posts
hokeypokey replied at 1-4-2024 11:21 PM
ramai jer majikan cina yg baik dan pekerja melayu yg bagus, sama2 bagus jadi camni la hasilnya.. bis ...

Cina ni..once dia dh percayakan ko...mmg dia akan bg ape aje. Asben aku dia je dpt bonus 2bln gaji. Org lain sbln. Siap bos offer loan xde interest kot nk bli keta bru ke..depo umah ke..nk cuti...blh je...
Reply

Use magic Report

Post time 2-4-2024 01:12 PM From the mobile phone | Show all posts
otai_g replied at 2-4-2024 07:31 AM
Yer ke. Link ada?

Xde link sbb i baca gitu je dkt komen2 media2 yg update pasal ni. I assume acik2 porem lebih tau. Tiba2 masuk sni mcm inesen plak acik2 porem
Reply

Use magic Report

Post time 2-4-2024 01:32 PM | Show all posts
Selagi manusia ni bergaul dan berinteraksi mereka akan menjadi what they are, human.

Yang rasis tu sebab sepanjang hayat tak pernah bergaul. Tengok orang yang nampak lain tu macam ancaman.

btw, rumah dan kereta tu beri terus ka guna selagi berkhidmat?

Reply

Use magic Report

Post time 2-4-2024 01:34 PM | Show all posts
hokeypokey replied at 1-4-2024 11:21 PM
ramai jer majikan cina yg baik dan pekerja melayu yg bagus, sama2 bagus jadi camni la hasilnya.. bis ...

Kan... pekerja melayu yang suka mengutuk bos cina dalam forum ni sebenarnya tak perform. Saja mengantoikan diri.

Reply

Use magic Report

Post time 2-4-2024 01:47 PM | Show all posts
jaman now... kontent semata2
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 2-4-2024 01:48 PM From the mobile phone | Show all posts
elnor_81 replied at 2-4-2024 10:28 AM
Cina ni..once dia dh percayakan ko...mmg dia akan bg ape aje. Asben aku dia je dpt bonus 2bln gaji ...

untung husband u.. kalau kerja & performance bagus mesti la boss sayang kan.. jangan org lain dengki dh ler..
Reply

Use magic Report

Post time 2-4-2024 01:54 PM From the mobile phone | Show all posts
Decaffeinated replied at 2-4-2024 01:34 PM
Kan... pekerja melayu yang suka mengutuk bos cina dalam forum ni sebenarnya tak perform. Saja meng ...

kalau performance tak bagus, jangan kata boss cina, boss melayu pun tak pandang.. tu salah sendiri la.. hujung2 kata boss cina racist
Reply

Use magic Report

Post time 2-4-2024 02:46 PM | Show all posts
bagi aku lanttaklaa bos tu salah satu cara nak cuci duit ka apa..kurang2 ada manfaat.. ko keje baik2..buat sehabis baik..jgn break the trust

ni yg melayu jd bos takde keje lain...cara cuci duit dia beli kete utk company...aset utk konon company...hujung2 masyuk balik kat dia...xpun kawin lagi...
Reply

Use magic Report

Post time 2-4-2024 02:53 PM | Show all posts
murah rezeki lah 2 pekerja dia. ni baru betul kerja sama taraf dengan bonus sebab mereka layak kan. yang dengki pula, keje 10%, ngulor 90%..lepas tu sembang, orang tu kipas bos...apacer??
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

29-5-2024 07:58 PM GMT+8 , Processed in 0.158088 second(s), 45 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list