CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

123Next
Return to list New
View: 8849|Reply: 43

9 makanan yang diperbuat Dari Bahan yg meloyakan tekak!

[Copy link]
Post time 1-2-2012 12:29 AM | Show all posts |Read mode
Apa pun, aku nasihatkan, cek label dahulu sebelum beli apa-apa produk makanan..Geli siott~~

1. Skittles dan Jellybeans

Diperbuat daripada kokon serangga yang telah dihancurkan yang dikenali sebagai "Laka@shellac", dimana telah digunakan untuk membuat lapisan dan menimbulkan kesan berkilat pada permukaan makanan.

2. Aiskrim Vanila.

Castoreum, atau dikenali sebagai rembesan dubur bercampur dengan air kencing dari sejenis binatang dikenali sebagai BEAVER. Merupakan bahan yang diluluskan oleh FDA sebagai perasa tambahan yang sering dijumpai dalam perasa vanila dan rasberry..serta dalam minyak wangi..

3. Gula

Diperbuat daripada tulang haiwan yang dibakar atau tulang char. Tulang char digunakan untuk menapis dan melunturkan warna gula mentah.

4. Jell-O.

Diperbuat daripada kolagen, iaitu tisu penghubung yang telah direbus yang biasanya boleh ditemui dalam

5. Gula-gula Getah.

Selalunya diperbuat daripada Lanolin, atau dikenali sebagai 'rembesan kambing biri-biri' untuk melembutkan campuran gula-gula

6. Apa-apa yang kaler pink/merah yang korang makan.

Pewarna merah ini diperolehi dengan menggunakan serangga yang berwarna merah yang telah direbus dan dihancurkan. Bahan tersebut dikenali sebagai 'carmine'.

7. Keju Kisar.

Cellulose, yang pada asalnya adalah serbuk kayu yang digunakan untuk mengelakkan keju tersebut daripada melekat antara satu sama lain.

8.Roti.

Kebanyakkan roti komersial termasuk agen yang melembutkan doh roti yang dikenali sebagai L-Cyesteine, diperbuat daripada rambut manusia. 

9. Apa-apa produk berkaitan ayam yang telah diproses.

Selalu beringat, ini lah apa yang orang maksudkan sebagai 'daging'.

Betul ker Sumer ni, yg pasal roti diperbuat dr rambut penah gak dengar, tp mcm x caya lak...tp klu betul ler...memang memualkan tol....

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 1-2-2012 12:31 AM | Show all posts
ngeri wehhhhhhhhhhhhhh
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 1-2-2012 12:39 AM | Show all posts
Tu ler, klu betul.....
Reply

Use magic Report

Post time 1-2-2012 01:38 AM | Show all posts
bior beno......
Reply

Use magic Report

Post time 1-2-2012 01:38 AM | Show all posts
yang last skali tu ape ye? tak dapat tangkap laa.. mcm aiskrim strobery pulak nampaknye
Reply

Use magic Report

Post time 1-2-2012 03:11 AM | Show all posts
i wonder la nape org suke sgt percaya mende yg blom tentu kesahihan nye....
Reply

Use magic Report

Follow Us
 Author| Post time 1-2-2012 05:48 AM | Show all posts
[quote]i wonder la nape org suke sgt percaya mende yg blom tentu kesahihan nye....
opie5662 Post at 1-2-2012 03:11 AM [/

Kita bukan suh percaya pon.....
Klu ikut akal mana ler logik menda2 ni sume kita makan masuk perut...
Reply

Use magic Report

Post time 1-2-2012 08:21 AM | Show all posts
tak mungkin laaaaaaaaaaaaa...kan benda2 itu sukar didapati..ak rase tajuk artikel nie..CUBA BAYANGKAN IF....~hmm....mungkin benda2 boleh digunakan..dan telah terhasil penciptaannya..tp tak mungkin la digunakan..skang...
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 1-2-2012 08:24 AM | Show all posts
yang last skali tu ape ye? tak dapat tangkap laa.. mcm aiskrim strobery pulak nampaknye
syasyafina Post at 1-2-2012 01:38



    ye lar... ai pun blur psal yg last tu.... ader sape2 blh bagi pencerahan?
Reply

Use magic Report

Post time 1-2-2012 08:31 AM | Show all posts
pink last skali tu ape ?
Reply

Use magic Report

Post time 1-2-2012 08:53 AM | Show all posts
Cencaluk... Budu'...
Cara pemprosesan makanan tersebut pun turut boleh meloyakan tekak
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 1-2-2012 09:22 AM | Show all posts
pink last skali tu ape ?
loslocos Post at 1-2-2012 08:31 AM


Pink yg last skali tu daging yg telah dip roses...x silap penah citer ni kuar dlu tp x ingat lak.....
Reply

Use magic Report

Post time 1-2-2012 09:26 AM | Show all posts
Reply 12# mysweetisha


   daging ape erk
Reply

Use magic Report

Post time 1-2-2012 02:10 PM | Show all posts
Reply 11# HaMiZiE


penah gak tgk documentary ka tv pasal cara proses budu tradisional
mmg sgt kotor... dengan lalat/langau berterbngan keliling tong budu
terus xlalu mkn budu pas tuh
Reply

Use magic Report

Post time 1-2-2012 03:25 PM | Show all posts
Cek dlu kesahihannya
Reply

Use magic Report

Post time 1-2-2012 03:39 PM | Show all posts
Reply 14# silkywhite

  .. hasil buangan/kumbahan lelangau/lalat tu yang buat cencaluk & budu' SEDAPPP

Lagi lagi ler kalo ada 'maggot' merayap atas lapisan cencaluk/budu' tue.. yummiessssss
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 1-2-2012 05:07 PM | Show all posts
geli la....nak muntah lak rasanya
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 1-2-2012 05:09 PM | Show all posts
Reply  silkywhite

  .. hasil buangan/kumbahan lelangau/lalat tu yang buat cencaluk & budu'  ...
HaMiZiE Post at 1-2-2012 03:39 PM


Aiyooooo....pitam dengar, tp org tetap suka makan gak.....
Reply

Use magic Report

Post time 1-2-2012 05:15 PM | Show all posts
tak caye lah
Reply

Use magic Report

Post time 1-2-2012 05:24 PM | Show all posts
Aiyooooo....pitam dengar, tp org tetap suka makan gak.....
mysweetisha Post at 1-2-2012 17:09


hehehe...

pengalaman sundirik sebab mak kat kampung pun suka wat cencaluk jugak...
buka jer penutup tempayan tu... permukaan atas cencaluk ada lapisan yang dah mengulat... ada maggot sumore...
kais ke tepi... ceduk cencaluk tu ngan sudu & rasa nak tau samada cencaluk tu dah masak atau tak ...

mak wat selumber jer... aku yang tengok pulok yang nak muntah
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

9-2-2025 01:07 PM GMT+8 , Processed in 0.431567 second(s), 32 queries , Gzip On, Redis On.

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list