View: 20777|Reply: 214
|
[Tempatan]
'Kami sudah pamer harga'. Udang galah = RM45.40, Kari Kepala Ikan = RM85.60
[Copy link]
|
|
'Kami sudah pamer harga'
http://www.hmetro.com.my/node/105414
Oleh Mohd Husni Mohd Noor
[email protected]
Artikel ini disiarkan pada : Khamis, 7 January 2016 @ 6:48 AM
Restoran mamak di Selera Putra, Putrajaya memaparkan harga udang galah serta makanan lain.
Putrajaya: “Kami sudah pamer harga, terpulang kepada pelanggan untuk mengambil lauk itu atau tidak,” itu penjelasan seorang daripada pekerja restoran 24 jam yang sebelum ini didakwa mengenakan harga seekor udang galah goreng mencecah RM45 seekor kepada pelanggannya.
Harian Metro Selasa lalu mengeluarkan satu artikel bertajuk ‘Udang galah cekik darah’ yang didedahkan Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) selepas didapati mengenakan harga tidak munasabah hidangan udang galah goreng.
Pekerja restoran berkenaan yang enggan dikenali berkata, pihaknya menaikkan harga udang galah itu sejak sebulan lalu memandangkan ia diimport dari India dan Sri Lanka serta beberapa negara lain.
“Kami membelinya menggunakan dolar Amerika Syarikat . Oleh kerana ringgit susut, kami terpaksa membayar harga mahal untuk mendapatkan udang galah itu daripada pembekal,” katanya.
Katanya, sebelum ini, pihaknya menjual pada harga sekitar RM35 hingga RM40 seekor namun menaikkan harga sejak sebulan lalu disebabkan kejatuhan nilai mata wang negara.
|
|
|
|
|
|
|
|
SO BETUL LAR apa yang peniaga buat..
ringgit pun dah jatuh..
nak makan sedap..masak sendiri...
|
|
|
|
|
|
|
|
Udang galah beli dari US katanya uols.....di tambah pulak ringgit 1Malaysia Bijan dah menjunam |
|
|
|
|
|
|
|
Besar mana kari kepala ikan sampai RM85.60? Atau beli kepala ikan dari Kutub Utara? |
|
|
|
|
|
|
|
beli je jenahak kat sea lion tue....baru bape je seekor....balik masak kari kepala ikan...bukan kepala je...sekor ikan leh wat kari.... |
|
|
|
|
|
|
|
sekarang ni gi la mana2 kedai mamak
bila order kari kepala ikan
dia akan ckp awal2
berapa harga kari tu |
|
|
|
|
|
|
|
Yup.....
Yang penting, kita sebagai pelanggan/pengguna rajin2 la tanya harga dulu....
|
|
|
|
|
|
|
|
hahaha....baru semalam kakak pergi sini....tanya kat macha tu udang galah goreng berapa...dia ckp rm40.....sutun goreng rm20...ketam goreng rm45......
kakak pergi pasar dan goreng sendiri lagi sedap..... |
|
|
|
|
|
|
|
masak sindri kalu tarak sidap laaa, tarak cukup rasa yitu peluh mamak bilakang juga ada taruk
|
|
|
|
|
|
|
|
lu rakyat hina dina x mampu mkn sila berambus
datuk2 seri2 lain byk je di putrajaya yg mampu mkn |
|
|
|
|
|
|
|
baguslah pamer harga. lps ni kalau xde tanda harga mohon tanya dulu. |
|
|
|
|
|
|
|
tak besar mana pun sis.....
bagi kakak kita ada pilihan....rasa mahal tk pyh mkn kat situ....
at least mamak ni pamerkan harga....kedai mamak lain tak pamerkan harga....bila sampai bill, baru terjojol bijik mata tgk harga, walhal makanan dah dicekik...
cuti itu hari kakak mkn kat restoren arab kat langkawi mall....mkn 5 beranak rm240 walhal bukan byk sgt pun makanan yg diorder....chicken mandy i set....1/2 roasted chicken 2 set....hommos dan pita bread......kebab yg cenonit....yg bestnya restoren ni letak harga bukan kan gmbr menu tetapi ada senarai harga kt belakang menu, kecik jer tulisannya....namun kakak halal kan jer....silap akak tak belek betul2 menu tu...
|
|
|
|
|
|
|
|
suruh bini lu masak la kalu lu masak tarak sidap...
apa guna berbini woiiii...??
fikir2kan lah..
|
|
|
|
|
|
|
|
Dah lama teringin nak makan udang galah dengan ikan baung,patin
Sini xada pula |
|
|
|
|
|
|
|
tapi sis....kari mamak ni power semacam...tak tau apa resepi diorang....
kakak dah try masak kari style mamak tapi masih tk menjadi....haishhhh
|
|
|
|
|
|
|
|
apa kt malaysia dah takde ketam.. udang galah ke? sampai ke US nun nak kena import. udang galah je kot.. bukan udang kara pon.
kari kepala ikan.. ikan apa dia guna? seram lak tgk harga. aku makan kari kepala ikan kembung je la camni |
|
|
|
|
|
|
|
kuah kari perlu ada jari tgn mamak lpas kincing cicah sikit2 bru sedap miya |
|
|
|
|
|
|
| |
|