Pasti ramai penggemar ketam yang mungkin belum tahu cara-cara menyiang ketam dengan mudah. Tak kan setiap kali rasa nak makan ketam, kena makan di restoran.
Video berdurasi 4 minit 36 saat yang dikongsikan oleh rosly dhoby ini sangat bermanfaat untuk kita semua. Mari kita lihat cara-cara betul dan mudah untuk menyiang ketam.
Dah siap cuci bersih-bersih, bolehlah masak dan cuba resepi ini pula. Resepi dipetik dari iresipi.com.
Resepi Ketam Masak Lemak Cili Api
Masa:
Penyediaan: 20 Minit | Memasak: 15 Minit | Keseluruhan: 35 minit
Jumlah Hidangan : 2 Orang Makan
Bahan untuk kisar halus:
5 biji cili api
2 biji cili merah
1/2 biji bawang besar
1 inci kunyit hidup
3 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
Secubit belacan
Cara Penyediaan:
Bersihkan ketam, dan leraikan bahagian kaki yang bersepit. Ketuk kulit ketam dengan lesung batu sehingga kulit sedikit pecah supaya senang dimakan kemudian.
Gaulkan ketam dengan bahan kisar halus dan masak seketika selama lebih kurang 5 minit. Kemudian masukkan pati santan. Boleh juga dicairkan kuah dengan sedikit air jika terlalu pekat.
Perlahankan api dan kacau supaya santan tidak berketul. Masukkan asam keping, serai dan daun kunyit. Masukkan garam dan gula secukup rasa dan masak sehingga mendidih.
Tips: Jika ketam betina yg mempunyai telur anda tidak perlu buang kulit (seperti dalam gambar). Jika ketam biasa, buang kulit dan potong dua bahagian dan leraikan kaki bersepit.
Selamat mencuba. Hati-hati makan ketam jangan sampai tercekik cengkerang. - CARI Infonet.