PISANG goreng cheese jadi 'trend' Kuala Lumpur: Hirisan keju ditabur bersama gula merah di atas pisang goreng panas. Lelehan ramuan dengan rasa rangup bercampur manis dan lemak menjadi formula seorang pengusaha yang tidak menang tangan melayan pelanggan. Itu rahsia ramuan disaji pengusaha gerai Din Pisang Goreng Cheese Razilanudin Mat Rodzi, 26, atau lebih mesra dipanggil Din di Taman Danau Kota, di sini. Menurut Razilanudin, suka mengekalkan rasa tradisional pisang keju buatannya kerana ia sudah cukup memberikan rasa enak dan manis dalam pisang keju yang dihasilkan. Mengimbas kembali permulaan perniagaannya, dia langsung tidak mempunyai kemahiran memasak mempelajari resepi pisang keju daripada rakan karibnya akibat desakan hidup dan juga semangat ingin mencuba selok-belok perniagaan. “Saya berhenti kerja dan jual motosikal untuk membuka gerai pisang goreng. Waktu itu memang susah dengan tiada pengalaman dan kemahiran tetapu saya nekad mencuba nasib.
“Hari pertama berniaga hanya tiga kotak saja yang terjual, mula-mula goreng pisang pun hangus. Alhamdulillah bermula dengan 5 kilogram (kg) pisang sehari kini mampu menjual 135kg sehari kerana mendapat sambutan yang menggalakkan,” katanya. Menurutnya, gerainya dibuka pada jam 2.30 petang hingga 7 malam dengan dibantu tiga pekerja bagi melayan pelanggan yang beratur panjang menunggu giliran. |
20
Bagus |
7
Marah |
16
Terkejut |
16
Sedih |
25
Lawak |
11
Bosan |
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
tumpanglalu74 replied at 3-1-2015 11:59 PM
Makan goreng pisang cheese yang sebegini. Kawan blanje.
Kat mana grai ni?
rawahah replied at 4-1-2015 12:05 AM
ha ah.. satu sifat buruk genetik org melayu ni, asal berniaga je nak ikut-ikutan..
macam2 dah di ...
Anak_Nogori replied at 4-1-2015 12:06 AM
Bagi saya tak ada masalahnya..yg jd masalah kalau dia malas..makan tido makan tido dah besar Panjang ...
Anak_Nogori replied at 4-1-2015 12:06 AM
Bagi saya tak ada masalahnya..yg jd masalah kalau dia malas..makan tido makan tido dah besar Panjang ...
sekngucing replied at 4-1-2015 12:05 AM
melayu tekak dia baru bleh belajar makan cheese
20 tahun dulu, melayu masih lagi dgn sambal belacan ...
primemova replied at 4-1-2015 12:08 AM
Betul tu, usaha dia berbisnes harus dipuji...
lavagitar replied at 4-1-2015 12:11 AM
masalah nyer dorang tak kekal....
hutang belum bayar...stall dah tutup..
Anak_Nogori replied at 4-1-2015 12:22 AM
Kita kadang2 suka menjatuhkan sesama kita..patutnya disokong dan dipuji dan berikan dorongan lagi. ...
ADVERTISEMENT