CariDotMy

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CariDotMy Portal Portal Utama Gaya Hidup Lihat artikel

Tips Simpan Biskut Agar Tidak Cepat Lemau

9-11-2015 06:14 PM| Diterbitkan: CARI-SFG| Dilihat: 6400| Komen: 5

Oleh Fyruz Hanna


Bagi anda penggemar makan biskut ataupun pembuat biskut. Pastinya anda tertanya-tanya bagaimana mahu menyimpan biskut supaya tidak mudah lemau.

Bukan apa, biskut yang lemau akan merendahkan kualiti biskut walhal anda baru sahaja membuka daripada plastik/ atau baru sahaja membuatnya.

Jangan terus kecewa, jom baca tips ini:

1. Sentiasa pastikan biskut anda telah sejuk sepenuhnya, sebelum menyimpan didalam bekas. JIka anda menyimpan ketika masih panas/suam ia akan membuatkan biskut anda lembik dengan cepat.


2. Jangan campurkan jenis biskut ke dalam satu bekas yang sama. Ini kerana setiap biskut mempunyai adunan yang berbeza jadi ia akan melembutkan biskut yang lain.

3. Simpan biskut dalam bekas kedap udara bagi menjaga kelembapan.

4. Jika biskut anda jenis cepat lembut, simpan bersama dengan hirisan epal, dan buang epal ketika anda membuka bekas terbabit.

5. Jika biskut tetap juga lemau, bakar didalam oven selama 5 minit dengan 300 darjah.

Selamat mencuba, kini tiada lagi biskut lemau dalam simpanan anda. -CARI Infonet.
15

Bagus
15

Marah
6

Terkejut
15

Sedih
14

Lawak
9

Bosan

Friends Rank (74 people)

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote imransulaiman 9-11-2015 06:17 PM
Hirisan epal hijau tu macam mana tu??
Quote CARI-SFG 9-11-2015 06:32 PM
imransulaiman: Hirisan epal hijau tu macam mana tu??


rasanya epal je.. xkira hijau ke merah.. sb epal dapat serap kelembapan.. tapi pastikan epal tu kering masa simpan dalam bekas bersama biskut. Terima kasih
Quote NadineNajmie 9-11-2015 06:52 PM
Satu lagi cara xnak lemau, bila bukak makan sampai habis
Quote Ipo 9-11-2015 09:26 PM
saya pernah simpan roti bersama dengan biskut dalam satu bekas
hasilnya...biskut jadi lemau, roti jadi keras
Quote aku_best 11-11-2015 10:21 PM
NadineNajmie replied at 9-11-2015 06:52 PM
Satu lagi cara xnak lemau, bila bukak makan sampai habis

Tips yang paling win...

Lihat semua komen(5)


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

19-11-2024 09:40 PM GMT+8 , Processed in 0.067860 second(s), 19 queries , Gzip On, Redis On.

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top