Dalam makanan laut atau seafood, ketam merupakan kegemaran orang ramai. Antara sajian ketam yang popular termasuk ketam 'Kam Heong', Ketam masak cili sos, ketam kukus biasa dan ketam sup. Akan tetapi terdapat sejenis sajian ketam yang sedap sehingga menjilat jari yang pernah saya makan di sebuah Restoran Cina Muslim Al-Munawarah iaitu Ketam Telur Masin. Keenakannya bukan sahaja saduran telur masin yang sekata dan sempurna berperisa membuatkan rasa itu kekal lama di dalam mulut, malah cara gorengnyanya sehinggakan kaki ketamnya rasa rangup dan cukup enak boleh dimakan begitu sahaja.
Panduan memilih ketam terbaik :
Resipi Ketam Telur Masin : - 2 ekor ketam - 2 biji kuning telur masin - Sedikit susu cair - Cili padi (dipotong) - Daun kari sumber foto : http://www.rasa.my/ Cara-cara : - Bersihkan ketam dan rebus separuh masak. - Tapis dan pastikan ketam kering - Selepas itu ketuk di bahagian kaki, tujuannya supaya semua perisa meresap. - Sediakan sos. Satukan kuning telur masin dan susu cair. - Masukkan cili padi dan daun kari. - Tumis bahan-bahan sos dan masukkan ketam. - Siap untuk dihidangkan. (Pastikan ketam kering dengan sempurna, jika tidak, sos tidak akan melekat dengan baik). Sumber info : sajionline |
20
Bagus |
8
Marah |
7
Terkejut |
15
Sedih |
10
Lawak |
11
Bosan |
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
ADVERTISEMENT