Oleh : Dean BZ
Ambuyat merupakan makanan warisan turun-temurun bagi masyarakat berbangsa Bisaya di Sabah dan Brunei. Ambuyat berwarna putih cair dan teksturnya seperti gam. Menjadi hidangan wajib ketika kenduri perkahwinan dan hari keramaian bagi penduduk yang berbangsa Bisaya. Juga sedap dimakan dengan dengan nasi ketika makan tengah hari. Ambuyat diperbuat daripada pokok rumbia yang diproses menjadi sagu rumbia. Bagi masyarakat Bisaya yang tinggal di Beaufort, Sabah, untuk membuat ambuyat mereka perlu meredah hutan mencari pokok sagu.
Isi sagu yang berwarna putih dipotong kecil dan halus. Sagu yang siap dipotong akan ditapis dan direndam untuk tempoh tiga hari di dalam baldi yang berisi air. Selepas tempoh satu atau dua hari, isi sagu yang direndam akan menjadi sebatian. Sebatian ini adalah yang dinamakan sagu dan akan dimasak menjadi ambuyat. Untuk menghasilkan ambuyat, tepung sagu digaul bersama air panas yang mendidih hingga menjadi kental dan kembang kerana ambuyat ini pada kebiasaannya dimakan menggunakan kayu sepit ataupun dikenali dengan panggilan chandas. Penggunaan chandas ini bagi membolehkan ambuyat yang kental boleh dipusing dan terbelit pada kayu tersebut. Bahan A 1 kg (6 cawan) sagu rumbia Air panas yang baru dimasak 1 liter (4 cawan) air Bahan B 600 g ikan putih/tongkol/tenggiri/kurau/senangin 40 g (5 ulas) bawang merah 10 g (2 ulas) bawang putih 10 g (2 sm) kunyit hidup (ditumbuk kasar) 10 g (2 sm) halia 3 g (5 biji) cili padi 30 g (2 batang) serai, diketuk 5 g (5 keping) asam keping 9 g (1 sudu teh) garam 625 ml (2 cawan) air Bahan C 500 g (60 pokok) pucuk paku, dibersihkan dan dipetik 3 g (1/2 sudu teh) garam 10 g (1 sudu makan) minyak sayuran 20 g (3 ulas) bawang merah 10 g (2 ulas) bawang putih (ditumbuk) 10 g (1 sudu makan) belacan 125 ml (1/2 cawan) air 1 biji cili merah (dihiris) untuk hiasan Cara memasak Bahan A Cara membuat ambuyat: Sagu dicampur dengan 4 cawan air dan mendapkan selama 10 minit. Tuang air dan masukkan sagu ke dalam bekas yang tahan air panas. Bancuh sagu dengan air panas yang baru mendidih. Kacau hingga sebati dan masak sehingga sagu kelihatan jernih dan likat (seperti gam. Ini menandakan sagu itu telah masak). Bahan B Ikan dibersih dan dipotong 5 keping. Masak di dalam periuk bersama-sama dengan bahan-bahan lain. Rebus sehingga masak. Bahan C Panaskan minyak di kuali dan tumis semua bahan yang ditumis sehingga naik bau. Masukkan sayur pucuk paku dan garam. Tambah 1/2 cawan air. Masak hingga empuk. Hiaskan dengan cili merah. Nota: Ambuyat dimakan menggunakan candas (atau kayu penyepit) dan dicelup dengan kuah ikan dan terus dimakan bersama-sama dengan sayur pucuk paku. Sagu adalah makan ruji untuk kaum Bisaya. Resipi ini adalah makanan seimbang, kaya dengan karbohidrat kompleks dan serat serta rendah lemak dan garam. Bagi Semenanjung Malaysia yang susah untuk mendapatkan sagu rumbia, boleh diganti dengan biji sagu atau sagu ubi yang mana perlu dimasak diatas api sehingga sagu kelihatan jernih. Makanan ini baik dimakan sewaktu masih panas. Nampak macam dodol tapi versi berwarna jernih, mesti sedap. Jom cuba. Siapa sudah pernah rasa ambuyat? Kongsikan pengalaman sedap ke tak .- CARI Infonet. Sumber : nutriweb.org.my/sinarharian
|
21
Bagus |
14
Marah |
14
Terkejut |
17
Sedih |
21
Lawak |
8
Bosan |
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
lil_sparky replied at 12-8-2017 12:39 AM
Dh lama teringin nk makan..
Kat mana eh bole dpt
moocoww replied at 30-3-2016 08:02 PM
Pernah cuba...tapi 1x suap je terus x boleh masuk...
raradhia replied at 13-8-2017 09:35 AM
mkn terus telan jah sis, mmg mcm tu first time mkn mmg bgtu. .hihi
pinkypetal replied at 13-8-2017 05:52 PM
Macam mana cara makan you? Calit sikit macam sambal belacan tu ke?
Hakak tak pernah makan langs ...
ADVERTISEMENT