Oleh Fyruz Hanna Antara daun masakan yang paling membuat orang keliru adalah untuk membezakan daun ketumbar dan daun sup. Bagi mereka yang pertama kali ingin mendekatkan diri dengan dunia masakan pastinya akan lebih keliru untuk memilih 2 daun dan ingin bezakannya. 1. Daun Sup
Nama Saintifik: Apium Graveolens Nama Inggeris: Celery Leaves Lebar daun - Daun sup lebih jarang dan daunnya lebih besar. Bau - Bau juga mengeluarkan bau menyegat. Mempunyai kadar protien yang tinggi. Sebab itu ia digunakan untuk perangsang selera. 2. Daun Ketumbar Nama Saintifik: Coriandrum sativum Nama Inggeris: Cilantro / Chinese Parsley Lebar Daun - Lebih kecil dan daun juga lebih rimbun (tidak jarang). Bau - Mengeluarkan bau yang menyegat dan tajam seakan-akan bersabun. Juga dikenali sebagai Pasli Cina. Kesimpulannya: Kini anda sudah tahu beza keduanya bukan. Selamat mencuba. -CARI Infonet.
|
55
Bagus |
16
Marah |
28
Terkejut |
26
Sedih |
14
Lawak |
29
Bosan |
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
CARI-SFG replied at 11-2-2016 05:58 PM
@Elle_mujigae
ADVERTISEMENT