Oleh Izzah Abbasy
Jeruk atau makanan masam-masam jika dilihat pasti kecur air liur. Menjadi santapan di kala selepas makan, ketika bersantai atau sekadar ingin menguyah-nguyah atau buat basah tekak, ia digemari oleh semua golongan tidak hanya ibu yang hamil sahaja. Bila-bila pun boleh makan. Biasanya ada yang tidak suka untuk menjeruknya dan lebih suka untuk makan begitu sahaja dan dicicah dengan cili atau sambal yang dibuat sendiri. Ada yang hanya menggunakan kicap, cili dihiris halus dan sedikit garam. Ada juga yang menggunakan belacan bagi menyedapkan rasa ketika dicicah dengan buah. Sebenarnya, pelbagai cara anda boleh buat, janji ia menepati selera anda serta yang menjamunya. Buah yang menjadi pilihan pastilah mangga. Jika bukan mangga, ramai yang memilih buah yang agak masam seperti cermai, kelubi, kedondong dan juga epal. Jika anda bukan pemasam, pilihlah buah yang tidak begitu masam atau dimakan dengan pencicah yang tersedia manis. Pesanan buat ibu yang hamil, jangan tengok gambar lama-lama nanti terliur. Penulis tiba-tiba jadi mengidam pula ni. Jom, jamu ahli keluarga makan! - CARI Infonet Kredit Foto : May Soe
|
19
Bagus |
11
Marah |
21
Terkejut |
16
Sedih |
8
Lawak |
16
Bosan |
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
ADVERTISEMENT