Oleh Adib Za Kredit foto: Azlita Masam Manis Siapa yang gemarkan kari ikan yang dimasak stail kedai mamak? Ia sedikit berbeza dengan kari Melayu kerana dimasak tanpa santan, sebaliknya digantikan dengan air asam jawa. Jom cuba resipi mudah ini, pasti menjilat jari sekeluarga!
Bahan-Bahan 1 ekor ikan jenahak sederhana besar 4-5 sudu besar rempah kari ikan
2 sudu besar cili kisar 5-8 kacang bendi 2 biji cili merah Bahan Kisar 1 biji bawang besar 3 biji bawang kecil 4biji bawang putih 1 inci halia Bahan tumisan 1 sudu kecil halba 3 biji bawang kecil-hiris halus 3 biji bawang putih-hiris halus 1/2 biji bawang besar-hiris halus 2-3 tangkai daun kari 2-3 cawan air asam jawa garam dan minyak secukupnya Cara-caranya 1. Panaskan minyak dan tumis semua bahan hirisan dan halba. 2. Setelah naik bau, masukkan bawang kisar bersama daun kari dan masak sehingga layu. 3. Masukkan pula cili kisar, sedikit garam dan serbuk kari ikan, kacau sebati dan biarkan rempah masak dengan menggunakan api yang kecil sambil di kacau selalu. Masukkan sedikit air bila rempah nampak kering. 4. Masukkan sedikit beras (yang telah disangai dan ditumbuk) selepas rempah masak. 5. Masukkan air asam jawa dan biarkan mendidih baru di masukkan ikan dan rasa cukup asam dan garamnya. 6. Bila ikan dah masak, kecilkan api dan masukkan pula bendi dan cili merah. Biarkan sebentar baru di tutup api. - CARI Infonet Sumber resipi: Kakinakl |
9
Bagus |
9
Marah |
5
Terkejut |
7
Sedih |
4
Lawak |
2
Bosan |
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
bemyself: 4.  Masukkan  beras  selepas rempah masakBeras?..
fire_place replied at 11-3-2016 05:45 PM
Beras tu APA fungsi dia?? Bg pekatke
cmf_Kimmy replied at 11-3-2016 11:26 PM
beras tu bagi menyedapkan lagi kari tu. Beras tu ambik sikit je,disangai dan ditumbuk halus.
ADVERTISEMENT