Oleh Adib Za (Sumber foto: Carian google)
Buat anda yang sering kata ikan tongkol mempunyai daging yang keras dan tak sedap, nampaknya anda telah makan ikan tongkol yang 'salah'! Sebenarnya ikan tongkol terbahagi dua iaitu tongkol hitam dan tongkol putih. Bezanya, tongkol hitam memiliki isi yang sangat lembut dan manis. Cara untuk membezakannya ialah melalui sirip. Ikan tongkol hitam mempunyai sirip yang lebih panjang. Manakala, tongkol putih memiliki sirip pendek dan isinya keras.
Sebab itu ramai yang menggelarkan ikan tongkol sebagai ikan kayu. Padahal, jika anda memasak tongkol hitam, hasilnya sangat enak dan memikat selera. Jom, apa lagi sediakan menu berasaskan tongkol hitam. Masak asam pedas, gulai dan juga kari memang meletop! - CARI Infonet |
29
Bagus |
27
Marah |
28
Terkejut |
19
Sedih |
27
Lawak |
19
Bosan |
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
cat_miow replied at 9-10-2016 06:50 AM
mana satu yang buat gulai nasi dagang tu ye?
kalau dalam gambar ni, tempat saya panggil ikan tuna ...
hatikudus replied at 11-10-2016 04:01 PM
Yg sirip panjang tu...isi lembut & sedap. Pernah makan nasi dagang kat kuala tganu, sedap sangat g ...
cat_miow replied at 19-10-2016 11:14 PM
kalau tuna tu memang sedap,
baru ni mcm musim kot, berlambak kat pasar,
ADVERTISEMENT