CariDotMy

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CariDotMy Portal Portal Utama Gaya Hidup Lihat artikel

Memang Sedap Tapi Terfikir Tak Keburukan Perisa MSG?

18-4-2016 05:42 PM| Diterbitkan: CARI-MAMS| Dilihat: 9940| Komen: 5

Oleh Adib Za


Memang sedap kan makanan yang ditambah dengan bahan perisa MSG. Yang tak sedap pun boleh jadi sedap. 


MSG atau monosodium glutamat berfungsi menguatkan rasa. Selalunya boleh ditemui dalam sos, salad dressing, perencah makanan dan makanan tin. 


Persoalannya adakah ia boleh diambil atau dilarang sama sekali? Sebenarnya tiada larangan untuk memasukkan MSG dalam makanan, namun dengan kadar sedikit sahaja. Ingat!





Berikut antara kesan-kesan akibat penggunaan MSG pada kadar tinggi:


a. Kecederaan kepada hypothalamus, sejenis kelenjar dalam otak berperanan mengawal selera makan, fungsi tiroid dan sistem endokrin.


b. Meracun saraf seperti dilaporkan dalam sebuah kajian bahawa ia menyebabkan tikus menjadi gemuk kerana keracunan MSG merosakkan ‘ isyarat leptin’ yang tertulis dalam minda bawah sedar atau ia memusnahkan papan data sekali gus menyebabkan tiada isyarat bertulis dalam minda bawah sedar.


c. MSG yang dimakan oleh ibu mengandung juga ibu yang sedang menyusukan bayi boleh mengganggu pusat kawalan bayi.


d. Kesan pengambilan MSG  ialah kesan kepada otak, ini kerana pengambilan kokain, methamphetamine dan Ritalin.  Ia berakhir dengan tindakan stress hipersensitif dan mengakibatkan perut berlemak. 


(Sumber foto: Carian google)




Oleh itu, ambillah MSG dalam kadar yang sederhana sahaja. Tidak ada salahnya untuk menjadikan makanan anda lebih sedap, tapi jangan berlebihannya. - CARI Infonet 



6

Bagus
4

Marah
25

Terkejut
10

Sedih
6

Lawak
9

Bosan

Friends Rank (60 people)

  • Terkejut

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote dubuk 18-4-2016 06:03 PM
tapi dubb suka perencah kari maggi

dubb jilat gitu je
Quote blackwidowbae 18-4-2016 08:11 PM
Memang guna selalu time masak,

Dulu ajinomoto

Sekarang secukup rasa maggi, secukup rasa black  pepper maggi, ajishio black pepper
Quote fire_place 18-4-2016 08:24 PM
Dulu mmg membesar dgn Ajinamoto tu..
Tp Sejak Kawin mmg aku xmasak Guna pak aji,
Minyak,Lemak Dlm masakan pun skimming biasanya,
Kulit2 lelemak.
Quote fly_in_d_sky 19-4-2016 01:08 PM
tak boleh terima kalau orang masak letak bahan perasa ... memang tak pandai masak ler jawapnya ...
plus kalau ada bahan perasa terasa sangat dahaga and eczema pun muncul
pecah biji air tu .. gatal sungguh ... kalau keluar satu tempat takpe ni .. merata .. kaki tangan ada ...
Quote ipes2 19-4-2016 09:22 PM
Good posting; MSG ni if nak guna pon, sikit sikit je la.. kat sini kat kedai Chinese takeaway memang kekadang boleh rasa MSG Nye!

Lihat semua komen(5)


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

4-12-2024 10:01 PM GMT+8 , Processed in 0.061865 second(s), 19 queries , Gzip On, Redis On.

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top