oleh Adib Za Musim durian datang lagi. Apa yang uniknya durian ini kita boleh simpan lama, apa lagi dalam bentuk tempoyaklah kan.
Jika dimasak dengan masak lemak ataupun sambal, memang terbaik. Tapi, pandai tak nak sediakan tempoyak yang sedap dan tahan lama? Jom ikuti cara-cara untuk menyiapkan tempoyak, seperti yang dipaparkan dalam blog Resipi Masakan Mudah. 1. Asingkan isi durian dengan bijinya. Lenyek durian sehingga halus. Kemudian campurkan garam kasar secukup rasa. Ia bertujuan mengawet tempoyak dan mengelakkan ia cepat berkulat. 2. Selepas gaul rata dengan garam kasar, masukkan bahan tadi ke dalam penapis. Letak besen di bawahnya. Tutup bekas tadi dengan foil. Biarkan ia seharian untuk membebaskan 'gas' durian.
3. Kemudian, air durian terasing dari isinya, buang air tersebut. Simpan isi durian ke dalam balang kaca kerana ia lebih tahan lama. Anda juga boleh menggunakan bekas plastik. Simpan dalam peti sejuk untuk kekalkan kesegarannya. - CARI Infonet Sumber resipi: Blog Masakan Mudah
|
18
Bagus |
25
Marah |
23
Terkejut |
10
Sedih |
19
Lawak |
17
Bosan |
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
ADVERTISEMENT