Oleh Izzah Abbasy
Makan sambal pagi-pagi buta ketika sahur? Perut boleh tahan ke? Ha, belum cuba belum tahu. Waktu sahur pasti tiada selera nak makan kan? Apa kata, cuba dahulu buat Sambal Belacan Stail Jawa ini. Orang bujang pun boleh buat. Jangan 'ngelat' nak malas-malas. Nah, resepi dikongsikan ini daripada Resepi Sedap. Bertambah-tambahlah nasi ketika makan dengan sambal belacan ini. Tapi, jangan tambah nasi melampau-lampau tau! Apa tunggu lagi, tumbuklah sambal ini banyak-banyak. Nanti boleh makan waktu tengah hari selepas habis bulan Ramadan. - CARI Infonet Bahan-bahan
5 biji lada merah + cili padi (untuk pedas) 5 ulas bawang merah 1 biji tomato (potong 6, supaya senang nak tumbuk) Sejemput ikan bilis (ikut suka) 1-1/2 belacan Sedikit gula melaka (sedikit saja) Cara-cara penyediaan 1) Semua bahan digoreng dengan minyak (eloknya ikan bilis goreng berasingan). 2) Satukan dan tumbuk. Sedap makan dengan nasi panas. Selamat mencuba na!
|
3
Bagus |
5
Marah |
3
Terkejut |
3
Sedih |
5
Lawak |
5
Bosan |
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
AisyDani13 replied at 14-6-2016 12:52 AM
boleh try ni, agak2 boleh celik mata kalau mkn time sahur.. hihi
ADVERTISEMENT