CariDotMy

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CariDotMy Portal Portal Utama Gaya Hidup Lihat artikel

Serbuk Kunyit, Lebih Elok Disediakan Secara Home Made

6-9-2016 01:25 PM| Diterbitkan: CARI-MAMS| Dilihat: 8748| Komen: 21

oleh Adib ZA

Memang berbeza bagi anda yang sudah biasa menggunakan bahan yang disediakan sendiri, secara home made. 

Ini termasuklah serbuk kunyit! Jarang pula kita mendengar orang membuat sendiri serbuk kunyit kan!


Sebenarnya serbuk kunyit sinonim dengan masyarakat Melayu sejak dahulu lagi. Selain dijadikan minuman bagi mereka yang bersalin, ia juga sangat baik untuk kesihatan kulit.

Jika anda mahukan hasil masakan yang lebih enak, bolehlah sediakan sendiri serbuk kunyit. Pastikan ia dihiris nipis sebelum dijemur. Nah, ikuti tips ini:




Foto: Aku Di Fiji Island


Bahan-bahan:

Kunyit segar
Pengisar kering
 

Cara-caranya:

1. Kikis kulit kunyit hingga bersih dan hiris nipis.

2. Jemur kunyit di bawah matahari hingga menjadi betul-betul kering. Ia ambil masa 2-3 hari juga untuk benar-benar kering. 

3. Masukkan ke dalam pengisar kering dan kisar hingga halus. Simpan dalam bekas kedap udara. - CARI


Sumber: Rasa


Foto: Carian google
11

Bagus
4

Marah
8

Terkejut
19

Sedih
11

Lawak
12

Bosan

Friends Rank (65 people)

  • Bosan

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote UsuFie 6-9-2016 02:27 PM
usu suka home made kunyit..masakan lebih sedap..
Quote eileen80 6-9-2016 03:50 PM
lebih suka pakai kunyit hidup.
goreng ikan pon pki kunyit hidup.
tumbuk dengan bawang dan lada kering sikit.
Quote hatikudus 6-9-2016 03:55 PM
Goreng ikan guna kunyit hidup lebih wangi & sedap
Quote FARRAZOOL 6-9-2016 05:47 PM
Memang sedap masak guna kunyit idup
Quote Rayna90 6-9-2016 06:06 PM
tak pernah pun guna kunyit hidup selama hidup ni. nak try lah
Quote pearlady 7-9-2016 08:49 PM
memang sedap guna kunyit hidup tp malas nak kikis kulit n kena tumbuk...huk3
Quote jazaa100 8-9-2016 12:05 AM
Blend kunyit hidup dgn bawang & garam...

Pastu simpan dlm bekas kaca & simpan dlm peti ais....nak guna, amik je...
Quote Cikjie 8-9-2016 07:50 PM
Mmg lg sedap kalo guna kunyit hidup
Quote puteri_lz 30-9-2016 04:43 PM
Thanks for the info
Quote puteri_lz 30-9-2016 04:43 PM
Thanks for the info
Quote puteri_lz 30-9-2016 04:43 PM
Thanks for the info
Quote homegatts 27-11-2019 07:20 PM
All things considered, on the off chance that you imagine that purchasing another battery over and over once it dries out is the main choice you have, you are doubtlessly off-base. In our day by day life, we have a plenty of things that work through batteries. As they wear out, a ton of us settle on purchasing new ones, which expects us to pay a great deal as well as burns through a ton within recent memory.

<a href="https://robotsjudge.com/best-roomba-replacement-batteries/">Roomba Replacement Batteries</a>
Quote Lengkong 1-12-2019 01:40 PM
jazaa100 replied at 8-9-2016 12:05 AM
Blend kunyit hidup dgn bawang & garam...

Pastu simpan dlm bekas kaca & simpan dlm peti ais....nak ...

jazaa..biasanya kunyit yang blend + bawang dan garam ni tahan berapa lama ye


Quote Lengkong 1-12-2019 01:42 PM
eileen80 replied at 6-9-2016 03:50 PM
lebih suka pakai kunyit hidup.
goreng ikan pon pki kunyit hidup.
tumbuk dengan bawang dan lada ker ...

Lepas ni boleh lah cuba buat ikan goreng guna kunyit hidup campur bawang tumbuk


Quote jazaa100 1-12-2019 04:06 PM
Edited by jazaa100 at 1-12-2019 04:07 PM
Lengkong replied at 1-12-2019 01:40 PM
jazaa..biasanya kunyit yang blend + bawang dan garam ni tahan berapa lama ye


Akk letak dlm botol kaca, tahan berbulan bulan....guna bawang putih tau...jgn letak bwang merah pulak....

Lengkong campur kunyit serbuk sikit lepas dah blend tu bg jgn berair sgt....
Quote Lengkong 1-12-2019 04:54 PM
jazaa100 replied at 1-12-2019 04:06 PM
Akk letak dlm botol kaca, tahan berbulan bulan....guna bawang putih tau...jgn letak bwang merah  ...

Oh bawang putih ye...ingatkan bawang merah..terima kasih banyak2 jazaa bagi kita resepi


Quote Buritan 2-12-2019 07:08 AM
Aku mkm kunyit mentah.. tp ok laa bdn ringan.. berak cantik
Quote lola 5-12-2019 06:03 PM
Blh try nie..tp skrg musim hujan susah la nk jemur..
Quote Kak-Leen 29-12-2019 01:00 AM
Edited by Kak-Leen at 29-12-2019 01:02 AM

Org lain selalu kutuk akak benda senang buat apa nak susah2 pakai kunyit hidup. Akak suka pakai kunyit hidup ni. Sedap masakan tu lain dari pakai kunyit serbuk yg beli dah siap tu. Cuma lepas dah tumbuk, kena bersihkan batu tumbuk tu betul2. Kalau x, kuning la batu lesung kita tu dan makin lama makin tebal pulak..
Akak pernah try buat kunyit serbuk sendiri tp wrong timing dan kunyit tu rupanya x kering betul lagi.. Sedih tau kunyit serbuk tu jadi kulat. Sayangnya..

Lihat semua komen(21)


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

12-12-2024 08:59 AM GMT+8 , Processed in 0.056751 second(s), 33 queries , Gzip On, Redis On.

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top