CariDotMy

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CariDotMy Portal Portal Utama Gaya Hidup Lihat artikel

Bebola Daging Telur Puyuh Berlado Pedas

7-10-2016 11:19 AM| Diterbitkan: CARI-MAMS| Dilihat: 4920| Komen: 7


Sekali sekala, bila hujung minggu teringin rasanya untuk sediakan menu yang lebih istimewa dan juga boleh dikatakan 'rare'. Yalah, sekali sekala apa salahnya kan!


Apa kata anda cuba resipi yang satu ini, bebola daging telur puyuh. Bukan sekadar bebola biasa, kali ini lebih 'special' sebab adanya kombinasi dengan telur puyuh yang sangat enak. 

Memetik laman blog resipi Bundo, jom cuba resipi ini! Pasti seisi keluarga berasa terpikat dengan menu yang satu ini. 


Foto: Dapur Ibundo


Bahan:
20 biji telur puyuh direbus dan buanglah kulitnya
400 gm daging cincang 

1/2 biji bawang besar
1 sudu kecil lada hitam
1 biji telur
sedikit serbuk stok ayam/daging
sedikit garam 
1 sudu besar tepung gandum
1 tangkai daun sup dicincang halus halus.

Cara-caranya: 
Campurkan kesemua bahan di atas. Ambil sekepal daging dan leperkan di tapak tangan. 
Masukkan telur di dalamnya dan bungkus kemas. 
Pastikan daging yang membaluti telur tidak terlalu nipis. 
Panaskan minyak dan goreng hingga kekuningan.

Untuk kuah:
2 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
1 biji bawang besar dipotong bulat
2 biji cili hijau/merah
2 biji ubi kentang dipotong wedges
1 sudu besar sos tiram
3 sudu besar sos cili
2 sudu besar sos tomato
1 sudu besar tepung jagung dibancuh sedikit air

Cara-caranya:
Goreng ubi kentang. Ketepikan.
Tumis bawang merah dan bawang putih. Masukkan sos-sos. Tambah sedikit air dan masukkan tepung jagung.
Masak hingga pekat.
Sebelum dipadamkan api, masukkan bawang besar, cili, kentang dan bebola telur puyuh. - CARI 
5

Bagus
2

Marah
3

Terkejut
3

Sedih
9

Lawak
5

Bosan

Friends Rank (27 people)

  • Bosan

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote yusryimran 7-10-2016 01:02 PM
wow look like so delicious  kena cuba masak nih
Quote prettyuglybabe 7-10-2016 03:28 PM
prefer mat salleh style..
dorang buat telur rebus tu kuning masih meleleh bila potong..
must try one day..
Quote MizzNaza 7-10-2016 05:01 PM
wow. macam best nih, mesti try buat
Quote Dangatum 7-10-2016 05:35 PM
Looks delicious . Terima kasih for sharing .
Quote hanisbunny 14-10-2016 06:50 AM
scotch eggs ala malaysia la plak...tp tgk resepi mcm sedap...iols nk guna telur ayam je..portion die besar skit and mntk2 die pny eggs yolk still runny lg lps masak..

Lihat semua komen(7)


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

1-12-2024 08:42 PM GMT+8 , Processed in 0.104805 second(s), 33 queries , Gzip On, Redis On.

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top