Sekali sekala, bila hujung minggu teringin rasanya untuk sediakan menu yang lebih istimewa dan juga boleh dikatakan 'rare'. Yalah, sekali sekala apa salahnya kan!
Apa kata anda cuba resipi yang satu ini, bebola daging telur puyuh. Bukan sekadar bebola biasa, kali ini lebih 'special' sebab adanya kombinasi dengan telur puyuh yang sangat enak. Memetik laman blog resipi Bundo, jom cuba resipi ini! Pasti seisi keluarga berasa terpikat dengan menu yang satu ini. Bahan: 20 biji telur puyuh direbus dan buanglah kulitnya 400 gm daging cincang
1/2 biji bawang besar 1 sudu kecil lada hitam 1 biji telur sedikit serbuk stok ayam/daging sedikit garam 1 sudu besar tepung gandum 1 tangkai daun sup dicincang halus halus. Cara-caranya: Campurkan kesemua bahan di atas. Ambil sekepal daging dan leperkan di tapak tangan. Masukkan telur di dalamnya dan bungkus kemas. Pastikan daging yang membaluti telur tidak terlalu nipis. Panaskan minyak dan goreng hingga kekuningan. Untuk kuah: 2 ulas bawang merah 1 ulas bawang putih 1 biji bawang besar dipotong bulat 2 biji cili hijau/merah 2 biji ubi kentang dipotong wedges 1 sudu besar sos tiram 3 sudu besar sos cili 2 sudu besar sos tomato 1 sudu besar tepung jagung dibancuh sedikit air Cara-caranya: Goreng ubi kentang. Ketepikan. Tumis bawang merah dan bawang putih. Masukkan sos-sos. Tambah sedikit air dan masukkan tepung jagung. Masak hingga pekat. Sebelum dipadamkan api, masukkan bawang besar, cili, kentang dan bebola telur puyuh. - CARI |
5
Bagus |
2
Marah |
3
Terkejut |
3
Sedih |
9
Lawak |
5
Bosan |
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
ADVERTISEMENT