Orang Melayu memang sinonim dengan petai yang dijadikan ulam begitu sahaja. Begitu juga dengan petai yang dijerukkan, lebih enak dan bertahan lebih lama.
Boleh bertambah-tambah nasi putih dibuatnya. Nak-nak dimakan dengan ikan goreng mahupun gulai apa sahaja yang menaikkan lagi rasa jeruk petai itu. Sebenarnya mudah sahaja penyediaan jeruk petai. Paling menarik ia boleh dimakan bila-bila dan juga tak risau dengan kualitinya. Jom cuba buat sendiri! Bahan-bahan: Petai Garam kasar secukupnya Air masak Cili padi beberapa tangkai
Cara-caranya: 1. Celur petai seketika sekejap. Didihkan air terlebih dahulu baru masukkan petai. Nak tau dah cukup celur ke tak, biji petai mudah nak tanggal bila kita picit. 2. Seterusnya rendam petai-petai dalam air bersih. Kena rendam dulu semalaman dalam bekas bertutup. Tujuannya untuk tanggalkan selaput-selaput kuning. 3. Pindahkan petai ke dalam balang/botol. Guna air tapis atau air masak bersuhu bilik hingga cukup-cukup tenggelam semua petai tu dan masukkan garam secukup rasa. 4. Masukkan juga beberapa tangkai cili padi agar jeruk petai lebih ummph. Selamat mencuba! - CARI Kredit resipi: Blog Janahazana |
15
Bagus |
18
Marah |
23
Terkejut |
15
Sedih |
19
Lawak |
31
Bosan |
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
umbut replied at 30-3-2017 12:32 PM
Aku kalo mkn petai mesti belah tgh.. Biasa dlm tu ada ulat petai
umbut replied at 30-3-2017 04:32 AM
Aku kalo mkn petai mesti belah tgh.. Biasa dlm tu ada ulat petai
beautifulliar replied at 4-4-2017 01:22 AM
Sedapnye jeruk petai.salu buat jeruk sendiri..peberet all the time lantak la busuk ke hape kan..bia ...
ADVERTISEMENT