Sedapnya kalau sambil makan mi, dapat hirup kuahnya panas-panas, orang kata memang terbaik! Beribu resipi mi tapi kali ini jom cuba Mi Kuah Kelantan Style pula. Ringkas tapi yang pasti memang lazat.
Bahan-bahan Mi Kuah Kelantan Style Bawang putih Bawang merah Bawang besar Halia (Semua bahan dikisar) Bahan-bahan untuk sambal kicap Kicap Garam Gula Limau kasturi Cili padi
(Tumbuk semua, sama macam buat sambal lain) Bahan-bahan tambahan Lada hitam Sayur-Sayuran (Ikut citarasa masing-masing) Telur satu biji (kalau nak 2 pun boleh) Ayam Udang Cara-cara 1. Tumiskan bahan yang dikisar tadi. 2. Apabila bahan tumisan dah agak masak, masukkan lada hitam yang sudah ditumbuk halus. 3. Masukkan sedikit air 4. Masukkan sayur-sayuran yang ada. Biarkan mendidih. 5. Setelah mendidih masukkan ayam dan biarkan ia mendidih juga. 6. Masukkan telur (tak perlu kacau) 7. Masukkan udang yang dipotong halus 8. Masukkan gula dan garam secukup rasa. Masukkan mi kuning dan hidang panas-panas. Tips: Nak lagi sedap dan manis boleh tambahkan daging dalam resipi ini. Selamat mencuba! -CARI Kredit Resipi: Viral Oh Viral
|
9
Bagus |
5
Marah |
7
Terkejut |
1
Sedih |
3
Lawak |
8
Bosan |
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
noraidil_06: Dap dap. Sll mkn ni. Mcm ganu version also
tembikai replied at 15-9-2017 07:02 AM
aduiiii...kerana tajuk aku scroll resepi 2-3x..mencari2 rahsia resepi yg mengalahkan beribu resepi l ...
deathacker replied at 15-9-2017 10:28 AM
Dulu2 mak aku selalu buat mee ni. Kitorang sebut mee rebus je psl cara masak dia cam rebus je.
deathacker: Dulu2 mak aku selalu buat mee ni. Kitorang sebut mee rebus je psl cara masak dia cam rebus je.
pinkypetal replied at 16-9-2017 12:20 PM
Udang kena hiris halus tu untuk dijual.
Untuk kita mencekik sendiri yang macam dalam gambar
...
wikedsaikel replied at 15-9-2017 02:18 PM
Aku bayangkan resipi ni guna bahan extra macam budu yg disimpan bekas perak dan dalam gelap selama 7 ...
ADVERTISEMENT