Jarang kita baca atau dengar sebarang resipi yang dihasilkan dengan buah sawit. Generasi muda sekarang mungkin dah tak biasa dengan makanan ini, tapi bagi generasi dahulu kebanyakannya pasti ada pengalaman makan buah sawit.
Mungkin kedengaran agak pelik tapi jangan tak percaya buah sawit sangat sedap! Lebih-lebih lagi jika ianya dijadikan sebagai pencuci mulut. Kali ini ayuh kita buat Sawit Sira Gula Kabung. Bahan-Bahan Buah sawit Gula Kabung Garam Cara-Cara 1. Rebus buah sawit sampai empuk dan letakkan sedikit garam. Toskan. 2. Buat air gula kabung agak-agak likat, dan sira sampai sebati. Siap! Memang sangat mudah! Rasanya lemak-lemak manis dan kalau makan mesti terkenang zaman kanak-kanak dulu. Dah habis manis buang sabutnya ya, jangan pula ditelan bijinya. Selamat mencuba! -CARI Kredit Resipi: Lehana Issa MAHN
|
11
Bagus |
7
Marah |
19
Terkejut |
2
Sedih |
14
Lawak |
14
Bosan |
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
idakamaruddin replied at 15-11-2017 01:58 PM
smpai skg br aku tau buah sawit bole makan
vanillaninja replied at 15-11-2017 12:32 PM
Generasi dulu tu generasi bila? I pun bukan muda sangat tapi tak pernah try buah sawit ni.
fishcracker replied at 15-11-2017 12:17 PM
Buat kuih bingka sawit pun sedap...wangi,lemak2
ADVERTISEMENT