Kalau sebut pulut kuning ayam rendang – memang ramai yang pernah menikmatinya. Maklumlah ia biasa dihidangkan ketika majlis kesyukuran atau perkahwinan.
Tapi pernahkah anda menikmati Pulut Ayam? Kalau orang di sebelah utara dan Pantai Timur mungkin tahu sekaligus merasai kesedapannya, kerana ia berasal dari negara jiran iaitu Thailand. Tapi bagaimana anda yang berada di negeri lain?
Pertama kali menikmatinya, tak sangka sedap pula kombinasi pulut, ayam dan ada taburan bawang goreng bersama sos manis. Wangi…
Jadi nak rasa kesedapan pulut ayam ni, kenalah bertandang ke sana. Sekali rasa mesti nak ulang lagi.
Tapi kalau dah tak sempat nak ke sana, boleh saja buat sendiri. Jom kita lihat resipinya.
PULUT AYAM THAI Bahan-bahan: Ayam sebelah (campur2 dalam 8 ketul)
Bahan A: (Ditumbuk halus) -5 ulas bawang putih -2 tangkai akar ketumbar -1 sudu teh lada hitam -1 sudu teh lada putih (lada sulah)
Bahan B: -1½ sudu besar gula -3 sudu kicap cair -¼ sudu teh garam -¼ cawan air -½ tepung beras (ini letak akhir masa nak goreng)
Bahan C: -½ cawan bawang merah
Bahan D: -2 cawan Beras Pulut Susu
Cara-cara: 1) Tumbuk semua Bahan A dan gaulkan dengan ayam sehingga sebati. 2) Masukkan semua Bahan B KECUALI tepung beras. Gaul sampai rata. Boleh tutup ayam dengan plastic wrap lalu masukkan ke dalam chiller selama 4jam (lagi lama lagi sedap) 3) Sementara itu, rendam beras pulut.
4) Buat bawang goreng sendiri supaya ia lebih sedap. Selepas siap keringkan atas kertas dan gaul dengan sedikit garam. 5) Pulut yang direndam tadi kukus dalam 40-45minit saja.
6) Sementara itu, keluarkan ayam dari chiller. Masukkan tepung ubi, gaul rata dan goreng. 7) Siap untuk dihidang.
Sedap hingga menjilat tulang. Rasa pun sama saja macam beli. Nak senang, beli saja sos Thai sebagai pelengkap. Harga di kedai pula antara RM6 hingga RM9 sepinggan. Lagi jimat boleh makan 1 rumah! - CARI
Kredit : Kak Nim
Dapatkan lebih banyak info terkini di Channel Rasmi Cari Dot My
|