Masakan di Malaysia ni tak sah kalau tak ada rasa pedas. Walaupun sedikit, tentu ada rasa sedikit pedasnya itu. Bagi yang memasak di rumah, sudah pasti dalam peti sejuk kita ada stok cili kering kisar.
Bukan apa, stok cili kering kisar ni untuk memudahkan kerja kita di dapur. Lebih-lebih lagi bagi anda yang bekerja. Nak mengisar cili kering semasa hendak memasak bukanlah sesuatu yang mudah. Ia perlukan masa yang agak lama. Jadi, penyelesaianya kita buatlah stok cili kering kisar. Tetapi, satu sahaja masalahnya bila kita buat stok cili kering kisar ialah cili kisar yang mudah berkulat. Tu la kan, kadang-kadang cili kisar yang kita simpan dalam peti ais hanya bertahan sekejap. Kadang tu seminggu sahaja sudah berbau. Kalau lebih lama, mungkin boleh tumbuh kulat pula!
Anda nak tahu cara buat stok cili kering kisar anda tahan untuk berblan-bulan? Jom ikuti tips yang amat praktikal membuat cili kisar yang telah dikongsi oleh Puan Mim Nazihah yang mesra dengan panggilan Kak Mim. CARA BUAT CILI KISAR TAHAN LAMA, BERBULAN MASIH TAK BERKULAT Menurut Kak Mim, inilah cara yang selalu dipraktikkan untuk membuat cili kisar tahan lama. Boleh tahan sampai berbulan-bulan! BAHAN-BAHAN Cili kering Bawang putih Air tapis CARA-CARA 1. Potong & Cuci Pertama sekali, potong cili kering, buang bijinya dan kupas bawang putih. Kemudian, cuci bersih-bersih dengan menggunakan air paip. 2. Rebus Seterusnya, rebus cili kering bersama bawang putih sampai cili menjadi lembut. Gunakan air tapisan semasa merebus cili kering dan bawang putih ini. 3. Toskan Apabila cili dah lembut, toskan semua cili dan bawang putih di dalam periuk tadi. Tak perlu basuh lagi sebab tadi ia dah dicuci bersih. Jangan basuh semula guna air paip, takut nanti cili kisar tak tahan lama. 4. Kisar Selepas ditos, biarkan sekejap agak-agak cili dan bawang putih dah sejuk sedikit. Kemudian kisar semua bahan ini dengan menambahkan air tapisan supaya ia dapat tahan lebih lama. Dan satu lagi, saya gunakan bawang putih dalam cili kisar ini sebab ia boleh bertindak sebagai anti kulat. Insha Allah boleh tahan lama dan tak berkulat. 5. Simpan Dah siap bolehlah simpan di dalam bekas kedap udara dan letak dalam peti sejuk. Walaupun nampak biasa, tapi ia boleh bertahan lama. Memang memudahkan kalau ada stok cili kisar yang tersedia dalam peti sejuk, kan? Bila-bila saja boleh gunakan untuk memasak. |
6
Bagus |
5
Marah |
10
Terkejut |
7
Sedih |
8
Lawak |
8
Bosan |
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
ADVERTISEMENT