Anda penggemar burung puyuh? Walaupun tak banyak isi, namun burung puyuh cukup digemari kerana dagingnya yang cukup enak. Kali ini kami kongsikan resipi Nasi Kalio Burung Puyuh untuk anda cuba!
Bahan-Bahan: 500gm beras Basmathi 2 sudu makan minyak Sapi 1 sudu makan Marjerin 2 sudu makan Rempah kurma ½ cawan susu cair 1 sudu serbuk Jintan Manis 1 sudu kecil bunga Lawang 1 batang Kayu Manis 1/2 sudu teh serbuk lada hitam
1 sudu teh cengkih 2 helai daun Pandan Air rebusan burung Puyuh secukupnya. Air secukupnya Garam dan gula secukupnya Bahan-Bahan Burung Puyuh Goreng Kalio: 5 ekor burung Puyuh | telah direbus 2 sudu makan rempah Kurma 1 sudu teh rempah kari 1 sudu teh serbuk kunyit Garam dan perasa jika suka secukupnya Minyak menggoreng Cara Memasak: 1. Panaskan minyak Sapi bersama marjerin. Tumiskan rempah kurma serta Jintan Manis bunga Lawang dan Kayu Manis hingga wangi. 2. Masukkan burung puyuh, masak hingga masak. Masukkan susu cair dan perasakan dengan garam dan gula secukupnya. 3. Tuangkan dalamperiuk berisi beras Basmathi bersama air rebusan burung puyuh. 4. Kacau rata dan masukkan daun pandan. Masak seperti biasa. 5. Lumurkan burung puyuh dengan semuabahan perapan. 6. Kemudian panaskan minyak dan goreng hingga garing. 7. Siap dihidangkan bersama nasi Kalio Macam mana? Sedap tak? -CARI
|
8
Bagus |
13
Marah |
14
Terkejut |
13
Sedih |
18
Lawak |
14
Bosan |
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
ADVERTISEMENT