Sambal belacan adalah salah satu menu yang disukai ramai. Ianya mempunyai pelbagai versi, resipi yang berbeza dan juga cara pembuatan yang berbeza. Ada yang membuatnya dengan cara menumbuk menggunakan lesung batu. Dan ada juga yang menggunakan mesin pengisar.
Biasanya kita dengar sambal belacan hanya menggunakan cili, bawang putih dan belacan. Tetapi agak jarang kita dengan buat sambal belacan dengan menggunakan epal. Resipi yang dikongsikan oleh Maida Hasni ini agak pelik dengan menggunakan epal. Penggemar sambal belacan wajib mencubanya. Sekali cuba memang terangkat ke bulan bintang. Ianya sedap bila dimakan dengan nasi panas ikan goreng, kuah singgang, petai dan ulaman. Resipi sangat simple tapi konfem meleleh air liur. Jom layan resipi ini.
Bahan-bahan: Cili kecil 5-10 bergantung level pedas korang bole layan Belacan sebesar ibu jari Hirisan halus epal hijau Perasa garam gula Cara-cara membuatnya: 2. Kemudian masukkan garam dan gula. Tumbuk lagi. 3. Masukkan pula hirisan epal dan tumbuk lagi. 4. Sedia untuk dimakan Mudah je kan? Selamat mencuba! - CARI |
14
Bagus |
14
Marah |
10
Terkejut |
8
Sedih |
14
Lawak |
14
Bosan |
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
ADVERTISEMENT