Nampak je gambar ni air liur terus meleleh. Tunggu apa lagi jom cuba buat Pais Tempoyak Ikan Kembung. Bahan-bahan: Ikan kembung ( boleh juga guna ikan patin tau ikan talapia) Tempoyak Garam & perasa Bunga kantan (dihiris) Daun kunyit (dihiris) Petai (ikut suka nak tambah atau tidak) Bahan Tumbuk/Kisar :- Cili api Kunyit hidup Cara-cara: 1)Masukkan cili api mengikut citarasa di dalam mesin pengisar beserta kunyit. 2)Gaulkan tempoyak beserta bahan kisar tadi. 3)Tambahkan sedikit air. Kemudian gaulkan sebati. 4)Masukkan daun kunyit dan bunga kantan yang telah dihiris beserta garam secukup rasa. 5)Taburkan garam di atas ikan. 6)Lumurkan campuran tempoyak tadi di atas ikan. Jangan lupa lumurkan juga campuran tempoyak di dalam bahagian ikan. 7)Balut ikan menggunakan daun pisang dan panggang di atas api sederhana sehingga masak. Makan bersama nasi panas, pasti anda akan bertambah-tambah nasi! -CARI Kredit : Ibu Resepi |
17
Bagus |
27
Marah |
41
Terkejut |
17
Sedih |
25
Lawak |
28
Bosan |
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
ADVERTISEMENT