Buat penggemar masakan kampung, mesti anda tahu menu yang berasaskan umbut kelapa. Umbut kelapa merupakan pangkal pucuk kelapa yang belum berkembang di puncak pokok. Biasanya umbut kelapa diambil jika sebatang pokok kelapa itu ditebang.
Sebenarnya banyak menu yang boleh dibuat dengan menggunakan umbut kelapa. Tetapi yang paling popular ialah umbut masak lemak. Jom cuba resipi umbut kelapa masak lemak pedas menyengat ni. Bahan-bahan: Umbut kelapa (potong mengikut saiz yang disukai dan bersihkan) 1 labu bawang merah (ditumbuk) 2-3 ulas bawang putih (ditumbuk) 1/2 inci halia (ditumbuk) 8-10 biji cili api (ditumbuk)
Sedikit bilis atau udang kering (ditumbuk) Sedikit belacan (ditumbuk) 1 kotak santan Sedikit serbuk kunyit dan garam Cara memasak Celur umbut yang telah dipotong. Letakkan semula dalam periuk dan tambahkan santan, bahan-bahan yang ditumbuk dan sedikit serbuk kunyit. Hidupkan api. Bila sudah mendidih, tambahkan garam dan serbuk perasa jika perlu. Belahkan cili besar dan masukkan ke dalam periuk untuk hiasan. Sedia untuk dinikmati. Mudah je kan? Selamat mencuba. - CARI Kredit : Cikla Punya Belog
|
12
Bagus |
23
Marah |
24
Terkejut |
9
Sedih |
17
Lawak |
11
Bosan |
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
ADVERTISEMENT