Kuih seri muka adalah kuih talam tradisi yang tak lapuk dek hujan, tak lekang dek panas. Bila dimakan, setiap gigitan terasa betapa lembutnya lapisan pulut santan dan ditambah lapisan hijau yang manis. Sepotong saja tak cukup rasanya! Ramai beranggapan kuih ini susah dihasilkan. Sebenarnya mudah sahaja. Jom lihat resipi Kuih Seri Muka dari Seminit Resepi ini.
== Bahan-bahan ==
Bahan bawah Loyang 7 inci
- 1 cawan beras pulut
- 150 ml santan
- Sedikit garam
Bahan atas
- 3 helai daun pandan
- 250 ml air
- 150 ml santan
- 1/2 cawan tepung gandum
- 1/2 tbsp tepung jagung
- 1/2 tbsp tepung beras
- 1/2 tbsp tepung kastad
- 1 biji telur
- Pewarna hijau dan kuning
- 150 gram gula
- Sedikit garam
== Cara-cara ==
1. Rendam pulut sekurang-kurangnya 30 minit. Kemudian satukan santan dan garam. 2. Kukus pulut selama 25-30 minit.
3. Apabila sudah masak, masukkan ke dalam loyang yang sudah dialas dengan plastik. Padatkan pulut. Ketepikan.
4. Kisar halus daun pandan bersama air. Tapiskan.
5. Satukan kesemua bahan dan kacau rata. Apabila sudah rata, masak dengan api kecil hingga adunan berwap dan sedikit likat. Letakkan pewarna dan sesuaikan rasa mengikut cita rasa anda.
6. Tuangkan adunan pandan ke atas loyang pulut tadi dan kukus selama 10min.
Potong menggunakan pisau plastik apabila kuih benar-benar sejuk dan sedia dihidang. SELAMAT MENCUBA! - CARI
Kredit resipi- Seminit Resepi
|
11
Bagus |
11
Marah |
10
Terkejut |
11
Sedih |
10
Lawak |
10
Bosan |
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
sarah82 replied at 18-9-2019 11:04 AM
Kalau dibakar lagi sedap.. Marvelous...
q@2a replied at 18-9-2019 11:53 AM
Sy pn suka yg bakar...garing2 kat ats tu...sedapnya...tp sekarang ni payah nk jmp yg bakar...selal ...
Rainrein replied at 18-9-2019 11:33 AM
Teringat masa pregnant dulu mengidam sangat nak makan serimuka ni, nak buat x reti so MIL tolong bua ...
sarah82 replied at 18-9-2019 12:14 PM
Bukan sama ja pulut sekaya dgn serimuka?
Rainrein replied at 18-9-2019 01:10 PM
Tak taula kalu memang sama tapi MIL punya pulut sekaya rasa berbeza dengan serimuka yang saya bias ...
sarah82 replied at 18-9-2019 01:11 PM
Ooo.. Biasanya sama.. Mungkin telur lebih
Rainrein replied at 18-9-2019 01:14 PM
Agaknye saya yang x tau kot.
sarah82 replied at 18-9-2019 01:11 PM
Ooo.. Biasanya sama.. Mungkin telur lebih
Azharitubunga replied at 18-9-2019 02:07 PM
Mcm xsama kan sekaya pulut ngn seri muka... Kalau sekaya byk guna telur.. serimuka guna tpg
Azharitubunga replied at 18-9-2019 02:12 PM
Off topic jap.. bihun sup utara.. belah utara tu kat mana yg best?
BlueRose99 replied at 18-9-2019 03:03 PM
Kuih seri muka lah paling senang nak buat.. tapi jarang buat kat rumah sebab dok berdua je dengan Mr ...
sarah82 replied at 18-9-2019 12:11 PM
Kan..byk peniaga nak pi mekah balik hari.. Tu yg berjimat sgt harga mak aiii.. Bakar guna sabut at ...
ADVERTISEMENT