Kari Hijau Thai mendapat namanya dari warna kari tersebut yang datang dari bahan utamanya, cili hijau. Biasanya orang akan membeli pes kari hijau dari kedai dan pasar raya. Namun kali ini kita akan membuat pes kari hijau sendiri. Barulah sedap!
Kari hijau Thai tidak pedas tapi kalau anda suka pedas, boleh tambah cili padi. Sedap dimakan bersama nasi putih...Jomm kita masak! Bahan-bahan diperlukan:
Cara memasaknya:- 1. Dengan api sederhana, panaskan kuali dengan minyak. Tumis rempah yang kita tumbuk tadi. Jangan lama sangat nanti rempah hangit, jadi Kari Hitam Thai. 2. Tumis sampai pecah minyak dan wangi dan kerap kacau. 3. Dah pecah minyak buat kali kedua, masukkan ayam. Masak sampai empuk. 4. Dah empuk, masukkan santan segar. Kurangkan santan kalau nak kurang lemak. Tambah juga air. 5.Masukkan daun limau purut/ kasturi. 6. Perasakan dengan sos ikan atau garam. Kalau nak letak gula, silakan (optional). Masukkan juga cili padi (ikut kepedasan masing-masing). 7. Parut kulit limau purut/nipis dan letak dalam Kari Hijau Thai. Lepas tu perah airnya sikit. Nota :
Kredit : Dr. Kamarul Ariffin Nor Sadan
|
Cpkay replied at 13-9-2019 03:01 PM
banyak bahan dan renyah.. tapi sedap tahap melampau ni..
diatara malas dan rajin je nak buat
MissVixen replied at 22-9-2019 08:30 PM
Aku selalu beli je paste dia dekat macro thailand. Brand macro. Murah je. Rempah dia terasa dan takd ...
ADVERTISEMENT