|
Grafik keselamatan makanan berkaitan menu telur mata yang dikongsikan PHM di Facebook, hari ini.
PETALING JAYA – Telur ayam terutamanya telur separuh masak atau telur mata sangat bahaya jika tidak dimasak dengan betul kerana risiko kehadiran bakteria Salmonella yang boleh membawa maut.
Public Health Malaysia (PHM) dalam kenyataannya berkata, ketika penyediaan menu berkenaan, kulit telur perlu dibasuh di bawah air mengalir untuk memastikan ia bebas najis sebelum dimasak.
Tegas PHM, bakteria Salmonella boleh menyebabkan keracunan makanan serius dan boleh menyebabkan kematian.
“Pastikan capai suhu serta masa memasak yang betul dan cukup untuk pastikan semua bahagian makanan masak serata iaitu tidak ada bahagian yang mentah atau separuh masak.
“Jika menyediakan dalam kuantiti banyak dan akan dihidangkan lewat, elakkan menyediakan menu telur mata separa masak kerana bakteria dalam telur mata ada tempoh masa yang banyak untuk membiak,” jelas PHM.
Terdahulu, Kosmo! melaporkan seorang kanak-kanak perempuan berusia dua tahun dan remaja lelaki berusia 17 tahun dilaporkan maut selepas mengalami cirit-birit akibat makan makanan yang dibawa pulang dari sebuah program sekolah agama di Gombak, Sabtu lalu.
Sementara itu, Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) pula tidak menolak kemungkinan keracunan yang mengakibatkan kedua-duanya adalah disebabkan telur mata.
Pengarah JAIS, Datuk Mohd. Shahzihan Ahmad berkata, beliau telah mengeluarkan arahan agar menghentikan perkhidmatan bekalan makanan disyaki mempunyai kaitan dengan kes kematian tersebut. – KOSMO! ONLINE
https://www.kosmo.com.my/2024/06 ... ak-risiko-tercemar/ |
|