CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

12
Return to list New
Author: TimahMulia

Cara Menghidupkan Api dan Bahan Bakar Dahulukala di Tanah Melayu

[Copy link]
Post time 20-6-2014 04:08 PM | Show all posts
sayapghaib posted on 30-5-2014 12:38 PM
Sebenarnya orang dulu dulu kat tanah melayu dan juga dinegara yg lain menghidupkan api dengan menggu ...

masa saya kecik dulu dan tengok gobek api tu

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 21-6-2014 04:05 PM | Show all posts
ooh guna gobek api ye.. elok kalau ada satu ni
Reply

Use magic Report

Post time 24-6-2014 09:39 AM | Show all posts
ra5101 posted on 19-6-2014 12:50 PM
Penyanyi : Pak Ku Shadat

Hai Jepun Perintah pulak 3 tahun 8 bulan

Pokok kedudur atau duduq dlm loghat kedah mempunyai buah dalam tandan yg mempunyai miang(menyebabkan kegatalan dan rengsa terhadap kulit manusia.Pucuk daun kedudur yg muda dikeringkan dan dicarik carik menjadi kecil dan halus untuk dijadikan bahan api.Walaupun boleh menyebabkan kegatalan buahnya digemari oleh musang buah.
Reply

Use magic Report

12
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

1-3-2025 04:53 PM GMT+8 , Processed in 0.301129 second(s), 11 queries , Gzip On, Redis On.

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list