Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
352
View
2
Reply

Tips Dan Petua Beli Ketam Yang Fresh Dan Penuh Dengan Isi

[Copy link]

Author: piao       Show all posts   Read mode

Author
Post time 19-2-2021 09:02 PM | Show all posts |Read mode
Tips Dan Petua Beli Ketam Yang Fresh Dan Penuh Dengan Isi

Lauk ketam memang agak jarang dimakan buat kebanyakan keluarga kerana harganya yang agak mahal. Tetapi sekali sekala tu boleh la nak merasakan makan ketam yang sedap ni. Cuma kadang-kadang ketam yang dibeli tak penuh dengan isi pun kan? Kosong je. Jangan risau, seorang pemuda yang bernama Ahmad Hunain berkongsi tips dan petua untuk beli ketam yang fresh dan penuh dengan isi.


1) Beli Pada Musim Yang Tepat


Menurut Hunain, isi ketam yang dibeli selepas bulan mengambang penuh jauh lebih penuh berbanding waktu lain. Isi yang padat membuatkan waktu ini sangat sesuai untuk membeli ketam.


2) Lihat Pada warna Sepit Ketam


Kalau korang nak tahu, tengok bahagian sepit ketam di pasaraya. Kalau ianya masih lagi berwarna biru maknanya ketam tu fresh lagi tau. Dan boleh juga terbalikkan ketam tersebut untuk lihat segi tiga di badannya. Kalau masih melekat, ianya merupakan tanda ketam itu segar dan sedap!

3) Beli Ketam Betina Untuk Dapatkan Telur Di Dalamnya


Kalau korang tak pernah try, telur ketam ni sangat fresh tau. Dan ianya merupakan satu flavor yang sangat sedap apabila digabungkan bersama lauk yang dimasak. Untuk bezakan jenis jantina ketam, korang boleh lihat gambar di atas. Tapi kalau tak kisah jumlah isi, pilih ketam jantan kerana isinya manis.

Jom Makan Ketam!


Jadi itulah dia tips yang dikongsikan oleh Hunain di Twitter. Kalau korang nak tengok pelbagai resipi dan tips menarik boleh baca sendiri di bawah, lebih-lebih lagi mereka yang reply tweet ini. Walaupun agak mahal berbanding lauk lain, sekali sekala apa salahnya belanja satu family makan ketam kan? Jangan lupa share gambar lauk korang ya!


Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Looking for Google Ads Manager expert. Freelance work from home. Profit sharing basis. Please send your resume to HR@cari.com.my
Post time 19-2-2021 09:22 PM | Show all posts
ketam kulit lembut sedap.
Reply

Use magic Report

Post time 21-2-2021 07:34 PM From the mobile phone | Show all posts
Kayangan ni..
Tp bila teringin beli gak 2 ekor.. Yg besar..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2021 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list