Oleh Adib Za (Sumber foto: Bisikan) Bagi anda yang gemarkan masakan pedas, ayam masak hijau memang mampu menambat selera! Ada juga yang memanggilnya ayam berlado hijau, berbeza mengikut tempat. Campuran cili hijau dan juga cili padi memang sangat 'membara'. Awas! Jika tidak suka pedas, boleh kurangkan jumlah cili. Anda boleh variasikan sumber protein, tidak semestinya ayam, telur rebus atau ikan goreng juga boleh dijadikan masakan berlado hijau ini. Lihat resipi yang dipetik daripada blogger masakan, Azlita Masam Manis ini: Bahan-bahan: 1 ekor ayam Lumurkan ayam dengan kunyit dan garam kemudian di goreng hingga keemasan Rempah tumis ~ kulit kayu manis, cengkih, bunga lawang dan biji pelaga Daun pandan ~ di simpul 1 batang serai ~ di titik Garam dan gula secukup rasa Bahan Kisar: 6 ulas bawang merah 3 ulas bawang putih 2 inci halia 10 tangkai cili padi hijau 10 tangkai cili hijau Cara-cara: 1. Panaskan minyak dalam kuali. 2. Tumiskan bahan tumisan, daun pandan dan serai hingga harum. 3. Masukkan bahan yang dikisar dan masak hingga harum dan terbit minyak. 4. Kemudian perasakan dengan garam dan gula. 5. Merenihkan sebentar 6. Masukkan ayam goreng tadi 7. Gaul rata, sedia di hidangkan! - CARI Infonet (Sumber foto: royco) Sumber resipi: Azlita Masam Manis/ Facebook RASA resepi
|
28
Bagus |
24
Marah |
24
Terkejut |
34
Sedih |
40
Lawak |
33
Bosan |
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
ADVERTISEMENT