Oleh : Dean BZ Jika minum di restoran atau membeli ais di kedai runcit, pernahkah anda terfikir ais yang diletakkan dalam minuman kita itu benar-benar bersih atau dibuat berasaskan air yang dimasak? Bayangkan ais yang dimasukkan ke dalam minuman rupanya adalah air paip yang sudah tentu mempunyai Klorin. Jadi bagaimana nak kenal pasti ais yang berasaskan air paip atau air masak? Ais dari air mentah berwarna putih kerana masih banyak gas yang terperangkap di dalamnya. Biasanya, ais yang dibuat dari air mentah adalah ais blok. Ais ini jelas-jelas tidak baik dimakan/minum, lebih-lebih lagi jika airnya diambil dari sumber air yang tercemar. Biasanya ais ini digunakan untuk menyejukkan ikan atau daging dipasar-pasar basah. Ais dari air masak pula akan kelihatan jernih kerana gas di dalam air terlepaskan ketika proses perebusan. Biasanya, ais seperti ini disebut ais kristal. Sekarang, ais kristal sudah banyak digunakan, ianya berbentuk kiub dan berlubang, berlubang di tengah-tengah. Pastikan anda periksa terlebih dahulu ciri-ciri seperti yang dinyatakan diatas sebelum membeli ais atau minum di restoran. - CARI Sumber - v12gether.blogspot.my |
40
Bagus |
32
Marah |
45
Terkejut |
31
Sedih |
26
Lawak |
38
Bosan |
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
hanisbunny replied at 2-9-2016 02:43 AM
aa.. xsilap aku klu kite makan ABC or cendol klu shave ice die smooth and xkasar, ais yg digunakan m ...
zulka replied at 2-9-2016 10:08 AM
pernah terbaca dulu kat mana ntah..bakteria dlm air akan mati bila disejuk bekukan, sama mcm panaska ...
KINGOZAWA replied at 2-9-2016 12:05 PM
kalo dah jadi ABC korang x der ingat lagi ia dari paip atau cerek..
manjalara_01 replied at 2-9-2016 01:37 PM
hhmm...x pernah terfikir pun psl tu..sbb dah jadi abc..yg ingat nak jagung, cincau, cendol, kidney ...
KINGOZAWA replied at 2-9-2016 02:25 PM
sekurang2nya air bertapis.. jgn dari tangki terus buat ais.. mcm2 keraguan boleh timbul.. kita tak ...
ADVERTISEMENT