Walah! Bukan main viral sana sini tentang air teh ais Dhaka. Juga dikenali dengan nama teh ais Bangla, teh cincau Bangla dan sebagainya.
Katanya ia diperbuat daripada teh khas yang diimport dari Tongi, Bangladesh. Teh direbus bersekali dengan susu agar rasanya sebati dan juga padu. Jom cuba, resipi dah tersedia. Apa lagi! Loading FB Post...
Bahan-bahan: Teh serbuk - ikut sukatan air banyak mana Susu full cream - tambah air supaya tidak pekat sangat, juga secukup rasa Gula-ikut citarasa 2 biji buah pelaga/kayu manis/cengkih (opsyenal) Cara-caranya: 1. Panaskan air dalam periuk.Masukkan semua bahan. 2. Jaga kebesaran api jangan terlalu besar nanti teh boleh melimpah keluar. 3. Sukatan susu pula bergantung berapa orang yang minum, pastikan ia secukup rasa. 4. Dah berbuih mendidih, warna pun dah cantik, sudah boleh tuang dan minum panas-panas. Memang terangkat. Anda juga boleh tambahkan ais bagi yang gemar minum sejuk. - CARI Kredit: FB Ain Nia Karim |
90
Bagus |
25
Marah |
29
Terkejut |
20
Sedih |
27
Lawak |
30
Bosan |
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
dubuk replied at 27-7-2017 06:16 PM
kalau tukar air nescafe sedap tak
imransulaiman replied at 27-7-2017 06:33 PM
Sedaaaaaaaaaaaapppppp....! Dah pernah buat
pearl.silver replied at 27-7-2017 06:58 PM
Klu kat tong tu tulis teh bangla, kirim salam..x rasa nk beli..
dubuk replied at 27-7-2017 08:20 PM
dubuk biasa minum nescafe campur halia.. nak tukar macam ni pulak..
Mary_jane replied at 27-7-2017 07:38 PM
Tak pedih ke ulu hati minum teh?
imransulaiman replied at 27-7-2017 08:45 PM
Try letak kayu manis... Memang sedap!
renko replied at 27-7-2017 08:35 PM
sebabnya?
pearl.silver replied at 27-7-2017 09:16 PM
Nanti terbayang bangla yg bancuh air tu
ADVERTISEMENT