Sedapnya! Menikmati otak-otak yang masih panas dibakar. Boleh hadap sekali berkeping-keping kalau kena gayanya. Namun, tahukah anda ia boleh saja disediakan di rumah? Bolehlah anda buat seberapa banyak pun.
Yang penting, ia lebih segar dan enak pastinya. Tak sukar pun, jika tak percaya cuba lihat resipi ini: Bahan-bahan: Setengah kilo ikan tengiri/kembung/sardin 1 biji bawang besar 3 biji bawang putih 1 inci halia 1 sudu ketumbar 3 batang serai 3 biji buah keras
3 sudu cili kering 1 cawan santan 1/2 cawan tepung jagung Sedikit lada hitam Cara-caranya: 1. Kisar semua bahan-bahan kecuali tepung jagung. 2. Mula-mula, ambil isi ikan mentah, kisar atau tumbuk isi ikan tadi. Asingkan. 3. Panaskan minyak. Tumis semua bahan-bahan yang dikisar sampai naik bau. 4. Masukkan tepung jagung yang dah dibancuh dengan santan. Kacau sampai pekat. Sejukkan. Kemudian masukkan isi ikan. Gaul rata. Tambah garam, serbuk perasa dan gula. 5. Boleh balut dalam daun kelapa atau daun pisang. Kemudian bakar sampai masak. Siap. - CARI Kredit: Murni Rahmat Via MAHN
|
34
Bagus |
28
Marah |
27
Terkejut |
19
Sedih |
18
Lawak |
24
Bosan |
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
raradhia: sedapnyaaa, lama sdh xmkn otak2. .
ADVERTISEMENT