CariDotMy

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CariDotMy Portal Portal Utama Gaya Hidup Lihat artikel

Resipi Paling Senang Di Dunia! Hanya Dua Bahan, Roti Goreng Rangup Siap

9-1-2018 12:10 PM| Diterbitkan: Cari-Hafizi| Dilihat: 14522| Komen: 18|Original author: Oleh: Apish Apijjie

Kebiasaannya bila beli roti anda pasti akan memikirkan untuk makannya dengan menyapu jem, peanut butter atau nak lebih sedap bakar dahulu dengan mentega bukan?


Ada juga yang suka buat roti sardin yang digulung kemudian digoreng tapi sedikit remeh kerana perlu masak dulu sardin, dan kena cari bread crumbs pula lagi. 

Baru-baru ini di dalam Group Facebook Masak Apa Hari Nie (MAHN) heboh diperkatakan berkenaan roti goreng salut tepung yang mudah lagi menyelerakan sehingga beberapa orang mula memuat naik hasil masakan mereka itu yang kelihatan seperti tukang masak profesional.

Tak perlu garam, tak perlu telur tapi memang sedap dan menambat selera.

Foto - Farah Atikah MAHN
ROTI GORENG DUA BAHAN

BAHAN-BAHAN:

1) Roti Putih (Tak kisah jenama apa pun)

2) Tepung goreng ayam ( Atikah guna Tepung Bestari, kalau suka pedas ambil spicy kalau ada anak kecil ambil original.)

Dua bahan sahaja iaiu roti putih dan tepung goreng ayam
Foto - Farah Atikah MAHN
CARA MASAK: 

1) Potong roti putih kecil-kecil macam gambar di bawah 

Foto - Farah Atikah MAHN

2) Bancuh tepung goreng dengan sedikit air. Dah bancuh ambil roti yang dipotong kecil tadi dan celupkan ke dalam bancuhan tepung tadi

Foto - Farah Atikah MAHN

3) Kemudian ambil tepung yang tak dibancuh letak dalam pinggan lalu golekkan roti yang sudah dicelup dalam bancuhan tepung tadi

Foto - Farah Atikah MAHN

4) Panaskan minyak dan kemudian goreng roti tadi sehingga warna keemasan

Foto - Farah Atikah MAHN
Mudah bukan? Apa lagi balik kerja nanti bolehlah cuba masak untuk suami dan anak-anak. Selamat mencuba! -CARI

Kredit Resipi: Farah Atikah
13

Bagus
6

Marah
4

Terkejut
7

Sedih
4

Lawak
4

Bosan

Friends Rank (38 people)

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote chinta89 9-1-2018 12:18 PM
tepung goreng bestari spicy ni mmg sedap.. goreng ayam, sebijik mcm ayam goreng mekdi
Quote umbut 9-1-2018 12:24 PM
Makin gemuk lah
Quote CardiGans85 9-1-2018 12:36 PM
Kena cari tepung bestari perisa pedas ni
Quote jointhecurse 9-1-2018 12:43 PM
mnyak penusss
Quote ainothman 9-1-2018 12:45 PM
yeayy balik nak buat la
Quote Rainrein 9-1-2018 01:25 PM
Tepung ni memang sedap tetambah yang pedas tu. Kalu wat sotong tepung memang xleh stop once da makan.
Quote swimswim 9-1-2018 02:17 PM
Ngeri tgk resepi pakai minyak byk camni
Quote RatuDunia94 9-1-2018 05:10 PM
X elok sgt sbb byk minyak..
Quote missDollie 10-1-2018 01:58 PM
Wow..tengok jari pun dompokkk..roti tu serap minyak kot..nopes..
Quote onexox97 10-1-2018 02:17 PM
banyak kalori tu
Quote myakayina 15-1-2018 01:21 PM
bergenang minyak.. aku prefer roti balut kulit popiah ..cepat je garing..
Quote abangadek 15-1-2018 01:23 PM
tepung bestari ni takyah letak garam dh ke? iols tak pernah guna
Quote jazaa100 19-1-2018 10:40 PM
abangadek replied at 15-1-2018 01:23 PM
tepung bestari ni takyah letak garam dh ke? iols tak pernah guna

Tak yah.....

Akk selalu buat....perap 20minit ayam dgn tepung bestari asli.....(bancuh dgn air)...pastu golekkn dgn tepung bestari pedas....pastu goreng...

Quote evlinne 20-1-2018 03:28 PM
Roti kosong cicah tepung? Baik cicah telur lg sedap. Huaaa lapar
Quote abangadek 22-1-2018 05:18 PM
jazaa100 replied at 19-1-2018 10:40 PM
Tak yah.....

Akk selalu buat....perap 20minit ayam dgn tepung bestari asli.....(bancuh dgn air) ...

owh gitu.. dorang kata tepung ni pedas nakmati.. iols tak pernah try so xtau apa rase
Quote jazaa100 22-1-2018 06:35 PM
abangadek replied at 22-1-2018 05:18 PM
owh gitu.. dorang kata tepung ni pedas nakmati.. iols tak pernah try so xtau apa rase

tak de le pedas nak mati dek....
pd akak, biasa je...
Tapi klu nak salut ayam tu akak guna glove...takut pijar tgn nanti...




Quote chazey 23-1-2018 09:16 AM
abangadek replied at 15-1-2018 01:23 PM
tepung bestari ni takyah letak garam dh ke? iols tak pernah guna

Tak perlu. But ai pernah jah letak gak telur, daun kari, daun sup cincang, daun bawang cincang, bawang putih tumbuk, air sikit. Sedap helok jah kejadiannya.
Quote barfi 13-3-2018 03:17 PM
onexox97: banyak kalori tu

Tahu takpe..

Lihat semua komen(18)


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

29-11-2024 05:00 AM GMT+8 , Processed in 0.050471 second(s), 32 queries , Gzip On, Redis On.

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top