Bagi penggemar udang kara atau lobster, negara Switzerland mempunyai peraturan tersendiri terhadap cara memasak hidupan laut tersebut. Memetik laporan Astro Awani, Switzerland mengeluarkan larangan merebus atau memasak udang kara bernyawa dan larangan berkuat kuasa serta-merta minggu lalu.
Udang kara dan haiwan-haiwan lain yang kaya dengan krustacea di negara itu tidak lagi dibenarkan diperlaku sedemikian selagi ia tidak dimatikan terlebih dahulu. Ini kerana adanya laporan daripada pencinta haiwan yang menyatakan bahawa udang kara mempunyai perasaan dan ia merasai kesakitan ketika direbus atau dimasak hidup-hidup. Minggu lalu Mahkamah Persekutuan Switzerland meluluskan undang-undang bagi melindungi haiwan terbabit sebagai sebahagian daripada perubahan peraturan umum mengenai cara menangani haiwan.
Mengikut undang-undang terbabit, penyembelihan haiwan itu perlu dilakukan oleh seseorang yang memenuhi syarat yang ditetapkan dan dilakukan melalui dua cara iaitu direnjat dengan elektrik atau memukul haiwan sehingga mati terlebih dahulu. - CARI
|
4
Bagus |
6
Marah |
8
Terkejut |
13
Sedih |
13
Lawak |
16
Bosan |
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
samasam90 replied at 16-1-2018 11:41 AM
i prefer lagi kau belah tengah tu, pastu keluarkan kotoran, letak rempah, baru panggang.. daripada ...
samasam90 replied at 16-1-2018 11:41 AM
i prefer lagi kau belah tengah tu, pastu keluarkan kotoran, letak rempah, baru panggang.. daripada ...
CiliPadiSedap replied at 16-1-2018 05:51 PM
kalau kat australia ayam dia orang nak sembelih kena electric dulu macam electric gun lepas dah mabu ...
ADVERTISEMENT