Kerepek binjau ini ada dijual di pasar dan kebanyakannya diimport dari Indonesia. Agak sukar untuk menemuinya ditanam di Malaysia apatah lagi pokoknya menjulang tinggi hinggakan sukar untuk mendapatkannya. Untuk memasak gulai daging binjau ini, anda boleh menggunakan mana-mana resipi gulai daging (sama ada yang menggunakan santan atau tanpa santan) dan hanya menambahkan sahaja buah binjau setelah daging empuk. Tapi ingat, sebelum anda mula memasak, ketahui dulu cara untuk menyediakan buah binjau agar dapat dimasak dengan sempurna. Buah binjau yang digunakan untuk memasak gulai daging ini adalah buah yang berwarna hijau, iaitu buah yang muda. Buah binjau yang sudah masak berwarna merah dan buah inilah yang dijadikan kerepek binjau. Mungkin ada yang tertanya-tanya tentang rasa buah binjau setelah dimasak. Adakah sedikit pahit seperti kerepek binjau? Jangan risau, rasanya seperti memakan kekacang. Kulitnya yang nampak keras pun sebenarnya lembut dan enak dimakan setelah dimasak bersama gulai daging. Tapi, persoalannya ialah di mana nak cari hidangan gulai daging binjau ini? Memang hidangan rare betul! - CARI |
8
Bagus |
9
Marah |
6
Terkejut |
7
Sedih |
9
Lawak |
6
Bosan |
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
hanisnabila replied at 24-2-2019 04:24 PM
Sedap, mmg rare tp menyelerakan.
eileen80 replied at 25-2-2019 09:09 AM
suka kepek binjau nie..
tp lps mkn, jgn la minus air manis.
pahit kelat trs rs tekak.
eimila replied at 25-2-2019 11:42 AM
hah? yeke..lama tak makan kerepek binjau ni sebab rasa pahit2 tu
noraidil_06 replied at 15-2-2019 04:44 PM
Sedapnya kepek belinjau.
ctsueraya replied at 28-2-2019 10:15 AM
kan??? ramai org tak suka kepek melinjo/binjai ni
iols plak suka sgt2, kalau start kunyah takleh ...
ADVERTISEMENT