CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CariDotMy Portal Portal Utama Selebriti Tempatan Lihat artikel

“Bagi Saya Inilah Cara Saya Bercakap..” – Dikritik Pelat Ketika Bertutur Bahasa Melayu, Netizen Ramai ‘Backup’ Leona

18-4-2024 08:18 AM| Diterbitkan: CARI-HBZ| Dilihat: 15930| Komen: 102

Description: Sering menjadi tumpuan pengguna media sosial, anak kepada pelakon Azhar Sulaiman iaitu Kasih Iris Leona baru-baru ini kembali mengundang kecaman netizen apabila dirinya memuat naik video bercakap dala ...

Sering menjadi tumpuan pengguna media sosial, anak kepada pelakon Azhar Sulaiman iaitu Kasih Iris Leona baru-baru ini kembali mengundang kecaman netizen apabila dirinya memuat naik video bercakap dalam Bahasa Melayu.

Membalas kepada komen netizen, pempengaruh ini berkata dia sering menerima soalan dan kritikan dari orang ramai tentang cara dia bertutur dalam Bahasa Melayu. Katanya, dia menganggap caranya bercakap adalah normal bukan seperti yang dikatakan netizen.

"Saya dapat banyak komen yang macam ini. Bagi saya, cara saya cakap dalam Bahasa Melayu adalah normal. Kawan-kawan saya pun rasa begitu.
 
"Tapi bila saya muat naik video dan cakap Bahasa Melayu, orang cakap saya pelat dan tak fasih.
 
"Bagi saya inilah cara saya bercakap. Saya agak terkejut bila ada orang mengejek cara saya bercakap."


Dalam pada itu, melihat ke ruangan komen video tersebut, rata-rata memberi sokongan dan dorongan kepada anak aktor ini untuk terus memperbaiki Bahasa Melayu dan tidak mengambil pusing kecaman yang dilontarkan di media sosial.

"Bukan tak fasih cuma Leona tak tahu nak susun ayat macam mana je sebab tu kadang jadi terbelit perkataan tu."
 
"Tak apa Leona at least awak cuba."
 
"It sounds normal kat kawan sekeliling awak sebab kawan awak pun cakap macam tu kot, tapi tak apa awak comel cakap macam tu."


SUMBER : TikTok/Beautifulnara

Bagus

Marah

Terkejut

Sedih

Lawak

Bosan

ADVERTISEMENT


Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote naina 18-4-2024 08:27 AM
Cantikla gigi dia..comel
Dia fasih je BM
Cuma pelat
Macam Kelate la fasih BM tapi lidah budu pekat jadi sounds pelik u know
Quote vanillaninja 18-4-2024 08:38 AM
I suka je budak Leona ni. Dah sheols dari kecik dah memang converse in English. Elok je pun sheols cakap Melayu dari laki si Vivy
Quote jihyomelly 18-4-2024 08:42 AM
vanillaninja replied at 18-4-2024 08:38 AM
I suka je budak Leona ni. Dah sheols dari kecik dah memang converse in English. Elok je pun sheols c ...

yg tu lagi parah…tgk muka x selari dgn xleh cakap melayu..
Quote masnona 18-4-2024 08:58 AM
Netizen ni selek juga. Cina bukit pelat ckp bahasa melayu korg suruh blk China sana. Leona mentang2 seksi, comel, korang back up

Quote kucingitam 18-4-2024 09:01 AM
sakit ati sgt demer dgr si yona ni.. comel je dia..udah dia cakap gitu nak buat caner.. anggap lah itu dialek keluarge behar..
Quote prince_marhaen 18-4-2024 10:36 AM
takpe dik, ko cantik, bijak, nnt kawin vvip takyah cakap melayu sangat pun, walaupun ayah uols mulut suka menceceh macam makcik-makcik... hahaha
Quote ketambangkang 18-4-2024 10:36 AM
dr kecik family sema kecek omputih, sekolah pulak international, x heran la dia pelat BM pon..drpd si lots of mix yg sek melayu & membesar kat pprt
Quote She-Ra 18-4-2024 10:39 AM
dia ni menghiburkan jgk
pelat yg bkn dibuat2.. yg penting dia nak bercakap dlm bahasa melayu
viral pasal lagu ketiak ketipong bawang, si aisha dh 'lawan' dgn lagu ketipak ketipong bawang ahhahahaa.. siyes lawak tp sedap pulak si aisha tu nyanyi
Quote dewi_rina 18-4-2024 10:48 AM
Yg ni ok lah nok, anak org kaya nak ckp pelat melayu.. Dari king coco tu duduk pprt tapi nak lots of mix kononnya

Yg tu geli
Quote miss_perfect 18-4-2024 11:50 AM
Untunglah ko ni lawa comel Leona, cakap pelat pun orang puji2.
Padahal takde beza pun dia ni dengan Cina2 yang lahir, membesar, tinggal kat Malaysia tapi tak fasih BM.
Quote missbigrockstar 18-4-2024 11:54 AM
Biar lah dia nak cakap mcm mana pun. Bila dia kecek kelate dgn family dia tak pelat
Quote Prickford 18-4-2024 11:54 AM
vanillaninja replied at 18-4-2024 12:38 AM
I suka je budak Leona ni. Dah sheols dari kecik dah memang converse in English. Elok je pun sheols c ...

Laki Vivy tu elok dilempang je, keluor la saka omputeh heolls tu.

Quote chandrahusin 18-4-2024 12:32 PM
acik forum select
kesian Cik B dgn anak KKM
mesti tak boleh nak capai lvl Leona
Quote chandrahusin 18-4-2024 12:32 PM
acik forum select
kesian Cik B dgn anak KKM
mesti tak boleh nak capai lvl Leona
Quote dua_chzy 18-4-2024 12:49 PM
Asal tengok Leonna ni mesti aiol ingat adik aiol rupa ada sikit iras Leonna tapi sheols tak tembun.
Quote cm_vungtau 18-4-2024 12:53 PM
Memang budak kalau cakap English dari kecik bila cakap melayu jadi pelat. Anak2 I pun sama. Cemana ntah. Kadang2 I and my hubby kacau anak-anak I sebab bila dia cakap melayu jadi sengau macam Kak Nita (Anita Sarawak)

Cemana ntah memang English tukar melayu akan jadi sengau
Quote Bholatchomel 18-4-2024 03:08 PM
kalo si leona ni aku ada soft spot untuk dia..aku tgk pandai gaklah dia berbahasa melayu. cuma dia dah biasa ckp english dari kecik memang lah bunyi bahasa dia mcm pelat. sebab aeiou bunyi english bukan bunyi bahasa.
Quote bintangct 18-4-2024 03:14 PM
makin gundu dan pelik muka dia Leona pls kurus!
Quote Olumis 18-4-2024 03:20 PM
Yonaaa... Bukan nak bodyshaming yer... But please watch ur weight. Tiba masa utk jaga badan sbb masih muda. Naik berat tu senang tp once dah overweight, susah nak turun tau. Btw, u still comel but muka ada lain sikit sebab terlalu bulat.

Lihat semua komen(102)


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

18-5-2024 06:34 PM GMT+8 , Processed in 0.062901 second(s), 47 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top