CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

12Next
Return to list New
View: 15267|Reply: 34

MANA NAK CARI PEKERJA THAILAND DI KELANTAN

[Copy link]
Post time 10-3-2009 08:55 PM | Show all posts |Read mode
salam semua,
elle betul2 tengah mencari tukang masak thailand.
tom yam, dan masakan kerabu diaorg sedap sehingga menjilat jari
normally kalau di kelantan, kat mana port diaorg tinggal?
macam mana nak carik warga thai ni di kelantan?
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 10-3-2009 09:10 PM | Show all posts
tanya ar hok kedai2 tu dia org thai ke dok.....

























jangang marohhh gura je.....
Reply

Use magic Report

Post time 10-3-2009 09:38 PM | Show all posts
biasanya kat sempadan nu ...
Reply

Use magic Report

Post time 10-3-2009 10:39 PM | Show all posts

Balas #1 elle_gogo\ catat

gie thailand lah hehhe
Reply

Use magic Report

Post time 11-3-2009 08:53 AM | Show all posts
senang cari kat thai je rasanyer...
Reply

Use magic Report

Post time 11-3-2009 02:11 PM | Show all posts
selalunya la..kena masuk Thai n cari sendiri susah jugak tu...
kalau ada siapa2 yang kenal org sempadan/org tgh minta tlg depa tlg carikan..
biasanya dia org minta upah..duit teh.
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 12-3-2009 12:24 AM | Show all posts
tak semua masak sedap... ada je yang masa duk keje kat malaysia ni baru belajar masak...

cara mudah, ko gi lah kat mana-mana kedai tomyam yang ko rasa sedap sekitar tempat ko... cakap nak carik tukang masak... mintak tukang masak tu rekemenkan budak. [jangan curik pekerja orang pulak...]

kalau boleh, test dulu sebelum amek, jangan nanti, baru reti goreng dua tiga jenis nasik, dah ngaku pernah masak pat lima tahun... [ini selalu sangat la jadi..]

kalau nak pakai pekerja siam ni, tak tahannya kalau mereka balik kampung... mau dua minggu baru nampak muka balik... kena pulak yang masuk cara halal, dengan permit segala, tiga bulan sekali kena balik nak chop paspot derang, liat lah nak datang balik lepas tu...
[tapi ada orang wat cara haram, tuan tak balik, paspot je balik... ]
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 12-3-2009 02:15 AM | Show all posts
Originally posted by KaKLaLa_Lost_id at 10-3-2009 22:39
gie thailand lah hehhe


aaa kena turun thailand ke?
tadi try tanya org kelantan. dekat narathiwat dan jabat ada kelas memask sebelum mereka di hantar ke malaysia ni


selalunya la..kena masuk Thai n cari sendiri susah jugak tu...
kalau ada siapa2 yang kenal org sempadan/org tgh minta tlg depa tlg carikan..
biasanya dia org minta upah..duit teh.


takde kenal sesape kat sempadan
kalau malas nak buatkan permit boleh tak ek? tgk kedai cina selamba je tukang masak dia takde permit


tak semua masak sedap... ada je yang masa duk keje kat malaysia ni baru belajar masak...

cara mudah, ko gi lah kat mana-mana kedai tomyam yang ko rasa sedap sekitar tempat ko... cakap nak carik tukang masak... mintak tukang masak tu rekemenkan budak. [jangan curik pekerja orang pulak...]


aaaa aku pon ada terpikir gak nak curik pekerja org.. hehhe tapi takut gak business tak berkat... sebab menganiaya org
tapi idea hang ni boleh diguna pakai la.. mintak tlg tukang masak rekemen dengan geng2 dia...

aku tak nak ambik indon. dah biasa pekerja ramai indon.. so aku tau sgt semua kerenah indon ni.. pengotor sangat..
kadang2 aku pelik macam mana org boleh makan masakan maid.. serius korang kena perhatikan mcm mana cara pembikinan makanan oleh diaorg ni secara diam2.. (mengintip) . senang citer.. normally aku tak makan kedai yang tukang masak nya indon...
aaaa berbalik pada pekerja siam...part 3 bulan sekali balik kampung ni takut sikit.. sebab kang aku hantar balik dia tak kunjung tiba... tuan tak balik.. passport pun tak balik..
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 12-3-2009 06:44 PM | Show all posts
berapo ore nok..acu royak mari..nok hok daro ko, hok jando ko...nok hok tuo ko
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 12-3-2009 09:07 PM | Show all posts

Balas #9 punk\ catat

kalau ada kenal2. nak tukang masak 2 org.
1 org buat roti canai cum pembantu tukang masak
2 org pembantu cum waiters

pembantu cum waiters kalau boleh perempuan. molek sikit...
yang lain tak kisah status and umur asal dia masih ada keupayaan bekerja dan masak sedap.
kalau ada pm elle yer. elle nak guna untuk kerja di melaka. rumah disediakan. time kacih
Reply

Use magic Report

Post time 13-3-2009 12:56 AM | Show all posts
elle, kalau agak2 bape rm nak gajikan derang?sbb tukang masak restorang sohor kat sini pun ada yg dapat dalam rm3k sebulan, tu belom ke kl, mereka tak demand, tp pengalaman ct bkawan tokei kedai tomyam hok glamer kat kb , tokei mereka sdiri letak harga sbb kekadang kalau jenis pandai masak, boleh membuahkan income cecah rm2k sehari utk kedai derang, kekadang ada yg pancing, dalm kbharu gak sampai rm5k sebulan, semua ni bukan derang demand, tp tokei letak rega

kena chop paspot setiap bulan tu yg leceh sket kalau nak rekemen bawak ke kl
Reply

Use magic Report

Post time 13-3-2009 03:17 AM | Show all posts
Originally posted by ctredzuan at 13-3-2009 00:56
elle, kalau agak2 bape rm nak gajikan derang?sbb tukang masak restorang sohor kat sini pun ada yg dapat dalam rm3k sebulan, tu belom ke kl, mereka tak demand, tp pengalaman ct bkawan tokei kedai  ...


buke tiak bule lah... tigo buleh skali... [kih permit la...]
kalu dulu... demo banyok paka kad PULO... tu hok buleh duk lamo... hihihi... tokei tomye kl hok kayo-kayo tu banyok dulu mari khijo nga ore... lamo-lamo jadi tokei sdiri... maso dulu... paka kad PULO lah...

dulu... ado oghe wak, amek upoh, wak kelik paspok.. pah kawtim la gi chop di imigreseng... tapi gak... doh baso jenih tomok... dio tok wak kelik paspok tu.. dio gi wak rabesteng tu... chok sdiri... bilo pok demo tu kelik gak... brigak la ngan imigreseng... dale sisteng tak dok, tapi chok ado... tu yak keno tu...


tapi memang sungguh sesangat la... kalau dah derang balik kampung... semput la nak datang balik... kikiki...
Reply

Use magic Report

Post time 13-3-2009 07:52 AM | Show all posts

Reply #12 pengimbas's post

huhu.. 3 bule skali, sorie salah tulih
Reply

Use magic Report

Post time 13-3-2009 09:21 AM | Show all posts
Originally posted by elle_gogo at 3/12/09 02:15


takde kenal sesape kat sempadan
kalau malas nak buatkan permit boleh tak ek? tgk kedai cina selamba je tukang masak dia takde permit



tak kenal sapa2 susah gak tu..
kena buat permit..janji selamat..kalau takde,elle berani ke nak simpan yg takde permit..
akak rasa memang tak tenang di buatnya..
nak sorok lama2 pihak berkuasa akan tau gak...
lagi satu org melayu kuat PHD dia..
silap hari bulan org dekat2 tu yg report..
kedai cina tu akak rasa ada unsur bwh meja kot...
Reply

Use magic Report

Post time 13-3-2009 09:45 AM | Show all posts
Originally posted by elle_gogo at 3/12/09 02:15

aku tak nak ambik indon. dah biasa pekerja ramai indon.. so aku tau sgt semua kerenah indon ni.. pengotor sangat..
kadang2 aku pelik macam mana org boleh makan masakan maid.. serius korang kena perhatikan mcm mana cara pembikinan makanan oleh diaorg ni secara diam2.. (mengintip) . senang citer.. normally aku tak makan kedai yang tukang masak nya indon...


yang nie akak pernah intip maid adik2 ipar,
masa family kami ramai2 berkumpul,dah 3 org bibik,
secara kebetulan air takde(tangki rosak)apa depa buat..
lap pinggan yg telah di gunakan n letak blik makanan dlm tu
boleh dia org buat macam tu..walhal bukan takde air langsung..
bila kita tanya pandai pulak menjawab..nak cepat katanya..:@
patut la adik2 sanggup masak sendiri walaupun penat2..
nasib baik la kami tkde maid..


sorry mod jatuh landase jap..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 13-3-2009 10:04 PM | Show all posts
Originally posted by ctredzuan at 13-3-2009 00:56
elle, kalau agak2 bape rm nak gajikan derang?sbb tukang masak restorang sohor kat sini pun ada yg dapat dalam rm3k sebulan, tu belom ke kl, mereka tak demand, tp pengalaman ct bkawan tokei kedai  ...


ya ampun mahalnya gaji dia kak ct.
maybe sebab dia bukak kedai makan. income dia memang berkepuk kepuk..elle cuma bukak kantin. tak boleh nak bagi mahal sgt.
waktu kerja pun pagi sampai kul 5 je. sabtu setengah hari(maybe tak kerja kalau takde function). ahad cuti..

jumlah pekerja dalam tu 700 org. elle anggarkan yang makan di kantin sehari cuma 350 orang.
sorang makan+minum everage = rm6 ringgit sorang. sehari boleh dapat dalam rm2000.
sebulan rm40,000. tu bukan keuntungan bersih.
kos barang2 makan dan operasi maybe 20,000.
gaji tukang masak 1 rm1500.00- rm1700.00
gaji tukang masak 2 rm1300.00- rm1500.00
gaji buat air 1           rm800.00
gaji pembuat roti      rm800.00
gaji pembantu1        rm800.00
gaji pembantu2        rm800.00
sewa kantin              rm800.00
sewa rumah             rm500.00
lain2 kos                   rm1000.00

keuntungan bersih sebulan mungkin dalam 10k untuk elle.
tapi separuh untuk simpanan company. separuh sahaja duit peruntukan utk gaji elle.
tak kan nak bagi gaji tukang masak 5000.. sama dengan gaji elle..
maybe elle boleh markup sampai 2000k. tu paling mahal kalau dia betul2 masak sedap..

[ Last edited by  elle_gogo at 13-3-2009 22:07 ]
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 13-3-2009 10:08 PM | Show all posts

Balas #16 elle_gogo\ catat

gilos ah gaji sampai gitu semer...dok pernoh dengo agie gaji riban2 nak mampos gitu...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 13-3-2009 10:16 PM | Show all posts

Balas #17 KaKLaLa_Lost_id\ catat

tu la.. agaknya yang gaji mencecah 3k - 5k tu dia termasuk OT kot..
tak sure sgt kedai makan depa bayar mcm mana.
tak kan la kantin nak bayar mahal mcm tu.. tak mampu nak bayar
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 13-3-2009 10:21 PM | Show all posts
Originally posted by FARINATA at 13-3-2009 09:21



tak kenal sapa2 susah gak tu..
kena buat permit..janji selamat..kalau takde,elle berani ke nak simpan yg takde permit..
akak rasa memang tak tenang di buatnya..
nak sorok lama2 pihak ber ...


sebenarnya kak.. ramai kontraktor yang simpan pekerja tanpa permit ni.
sub kontraktor sime uep, telekom... dan macam2 lagi..
sebab kos pekerja asing terlalu tinggi
dan sikap pekerja melayu yang tak nak kerja cleaner walaupun dah ditawarkan gaji yang bagus.
kat kl telekom punya cleaner dengan citer kena angkut 2-3 bulan lepas. betul ke tak wallahuallam..
Reply

Use magic Report

Post time 13-3-2009 10:22 PM | Show all posts

Balas #18 elle_gogo\ catat

elle kalau nak gaji org mahal sampai berriban2 masuk untung byk takper lah..nak letak sampai ber RM5K kan...tak kan lah niaga kecik2 untung tak seberapa nak gaji mahal mcm tuh..isk tak sanggup wesss..elle buka kantin apa tuh
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

15-1-2025 12:34 AM GMT+8 , Processed in 0.160877 second(s), 33 queries , Gzip On, Redis On.

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list