View: 967|Reply: 5
|
Asid Sorbik Berlebihan, Singapura Tarik Balik Produk Kek Pisang Dari Malaysia
[Copy link]
|
|
Singapura menarik balik produk kek pisang 'Goods' yang dijual di republik itu sebagai langkah berjaga-jaga selepas mendapati kandungan asid sorbik melebihi had maksimum dibenarkan.
![](https://uf.cari.com.my/forumx/mforum/portal/202207/03/120543rsvincqvqojiqk92.jpg) Gambar hiasan
Pengimport Goods Huat Hee Marketing menerima arahan itu daripada Agensi Makanan Singapura (SFA).
Menurut SFA, asid sorbik adalah bahan tambahan yang dibenarkan digunakan untuk tujuan pengawetan.
" engambilan produk yang terjejas tidak mungkin menimbulkan sebarang kesan buruk terhadap kesihatan kerana ketoksikan yang rendah," menurut SFA.
Sumber: Harian Metro |
|
|
|
|
|
|
|
Baru jantan namanya..terus bagi tau jenama ,bukan acah2 nak bagitau,kemudian suruh pengguna bijak memilih dalam kelam. |
|
|
|
|
|
|
|
Klau expired bulan ogos..minima 6 bulan lalu apa dah buat kek tu..pasal pengawet ni .hari2 lah kauorg esp yg ada alahan ngan pengawet ..la nie org masak katering ke frozen food ke Tak frozen ke ie filling karipap tu pun nak letak pengawet...untung lebih . |
|
|
|
|
|
|
|
xpnh beli..tp mama i pnh la jgk beli jenama samudera..ok la jgk rasa dia.. |
|
|
|
|
|
|
|
bangsa etis
ethanol halal
sorbic acid haram
puihhhhhhhhhh
![](static/image/smiley/default/laught16.gif) |
|
|
|
|
|
|
|
Kan bagus terus bagi jenama kek tersebut, kalau dibuat dengan betul dan cermat, kek pisang ini antara kek kegemaran ummah, tetapi kebanyakkan yang buat kek pisang ini adalah daripada orang cina |
|
|
|
|
|
|
| |
|